Regenachtige dagen

Regenachtige dagen

Redactie DIGIFOTO Pro 6849

Regen valt met bakken uit de lucht,Wisselende weersomstandigheden willen niet zeggen dat je er niet op uit kunt trekken met je camera, want ook in regen, mist en kou zijn mooie plaatjes te halen. Zolang je jezelf en je camera natuurlijk maar goed beschermt!

Water, zand, sneeuw en ijs, maar zeker ook wind én hitte zijn niet goed voor je camerabody en objectieven. Ook je accessoires als flitsers en statief (en niet te vergeten jijzelf) kunnen het zwaar te verduren hebben. Maar er zijn natuurlijk voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.

Lees ook: Bescherm je camera, en jezelf(!), tegen de hitte

Water

Water kan komen in de vorm van regen, maar ook van de waterspetters zoals van de zee en in zwembaden. Sommige camera's zijn spatwaterbestendig, dat wil zeggen dat ze wel tegen een spettertje of twee kunnen. Maar onderdompelen in zoet of zout water is geen goed idee! En ook een flinke plensbui kan een spatwaterbestendige camera al fataal worden. 

Zorg ervoor dat je een regenhoes hebt om je camera te beschermen tegen regen, maar ook om eventueel sneeuw en ijs buiten te houden. Soms is een paraplu afdoende, maar als je alleen bent betekent dat wel dat je één hand kwijt bent. Gaat het onverwachts regenen? Probeer dan ergens een vuilniszak of andere plastic zak vandaan te toveren. Je kan daar simpelweg een gat in scheuren om je objectief doorheen te steken. Het plastic kun je achter je zonnekap schroeven. Deze professorische oplossing voorkomt dat je halsoverkop naar huis hoeft en dat scheelt want ook in de regen kun je soms prachtige platen schieten!

Eerste hulp bij te veel water

Mocht je camera toch nat geworden zijn, haal hem dan helemaal bij thuiskomst zo snel mogelijk uit elkaar en leg alle onderdelen te drogen op een schone plek bij een verwarming. Zorg dat het warm is maar niet heet. Gebruik eventueel een droge, schone doek (alleen speciale lens doekjes voor de lens) om het eerste water weg te vegen. Accesoires kun je eventueel in een zak rijst stoppen. De rijst zal het vocht opnemen. Dit werkt in veel gevallen ook voor een telefoon met waterschade! 

Extreme temperaturen (hitte of kou)

Camera’s zijn gebouwd voor temperaturen tussen de -10 en +40 graden Celcius. Dit is vooral belangrijk voor de batterijen, die zijn het gevoeligst voor extreme temperaturen. Als batterijen heel koud worden, wordt het voltage dat ze afgeven lager. Je camera denkt dat ze leeg zijn. Zorg daarom dat je een extra batterij bij je hebt, die je dicht op je lichaam draagt. Bijvoorbeeld in een broekzak. Wissel ze om op het moment dat je camera aangeeft dat de accu leeg is, en stop de lege nu in je broekzak. Eenmaal opgewarmd, kan deze waarschijnlijk nog even mee.

Helaas is warmt eook niet goed voor batterijen en apparatuur in het algemeen. Plastic onderdelen kunnen week worden en rubbers gaan smelten. Ook kunnen elektronische onderdelen oververhit raken. Hou je camera en extra accus dan ook op een zo beschut mogelijke plek. Je cameratas werkt prima, zet deze zoveel mogelijk in de schaduw.

Fotografeer je veel op locatie? Dan is het hebben van een aantal extra batterijen zeker geen overbodige luxe. Maar kost het jou ook altijd zoveel tijd om die naderhand weer op te laden? Daarom is de ChiliPower USB Duo Kit in het leven geroepen. Deze handzame en compacte set bestaat uit twee camera accu's én een bijpassende USB dubbellader. Met deze lader kun je tot twee accu's tegelijk opladen en is aan te sluiten op iedere USB-poort, bijvoorbeeld in de auto, laptop, lichtnet-adapter of in een powerbank. 

Lees ook: Geef je camera extra pit met Chilipower

Wind

Ah,  een lekker zomerstormpje. Ze komen er vast wel aan dit jaar. Wind op zichzelf is het probleem niet, zolang je jezelf en je camera maar goed vasthoud. En eventueel je statief verstevigd door je cameratas aan de middelkolom te bevestigen als een extra gewicht.  Maar er is een extra factor wat wind gevaarlijk maakt: namelijk opwaaiend zand en stof. Die kleine deeltjes gaan natuurlijk weer overal zitten waar je ze niet wil hebben, vooral in bewegende delen, zoals het diafragma of de sluiter. Dat is een groot probleem, ook bij je accessoires. Als je camera (of statief) rubberen beschermers heeft, zorg dan dat deze goed afsluiten. Gebruik eventueel je regenhoes om opwaaiend zand tegen te houden. Stop spullen die je niet gebruikt direct terug in je cameratas en doe deze dicht. Objectieven verwissel je uiteraard alleen op een beschutte plek. Bij thuiskomst is het een goed idee om alles uit elkaar te halen en met een blaasgalgje schoon te blazen.

Denk ook aan jezelf

Bescherm jezelf ook goed. Koude vingers hebben minder controle en voor je het weet laat je kostbare apparatuur uit je handen glippen. Maar ook hitte kan gemene klachten geven zoals uitdroging en een zonnesteek. Bovendien is er niets aan om na een shoot drie dagen ziek op bed te liggen, dus probeer niet over de grens te gaan van hoever jij en je apparatuur kunnen gaan.

Lees ook: Fotograferen bij (te) veel licht

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie