Pentax lijkt zich te willen onderscheiden als niche-speler

De PENTAX-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW in de praktijk

Redactie DIGIFOTO Pro 1507
Met de nieuwe HD PENTAX-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW heeft Ricoh Imaging, het moederbedrijf van Pentax, een nieuw, lichtsterk standaardobjectief ontworpen met als doel maximale prestaties op de Pentax K-serie dslr-camera's. Is Ricoh in deze opzet geslaagd?

Het moet gezegd worden, Pentax is een eigenwijs merk dat zaken niet zelden net even anders aanpakt dan andere merken. Dankzij deze aanpak kan Pentax rekenen op een trouwe schare fans, een toegewijde groep van veeleisende fotografen.

PENTAX-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW

PENTAX-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW

Gedurfd

Deze benadering zien we ook weer terug bij het Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW objectief. Immers, je moet het maar durven om in een tijd waarin licht en compact de nieuwe norm zijn in de fotografie een 50mm objectief te lanceren met een gewicht van bijna 1 kilo en een lengte van ruim 10 centimeter. Ligt de kracht van de meeste lichtsterke 50mm objectieven niet juist in het feit dat ze veelzijdig en bovenal klein en licht zijn? Denk bijvoorbeeld aan de oudere Pentax SMCP-FA 50mm f/1.4. Dat objectief is slechts 3,7 centimeter lang en weegt maar 220 gram.

Niche-speler

Met dank aan een dergelijke combinatie kan je als fotograaf met het gemiddelde lichtsterke 50mm objectief heel erg onopvallend te werk gaan. Die vlieger gaat met de Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW dus niet op. Dat geeft voeding aan het vermoeden dat Pentax de verschuiving richting spiegelloze, lichte en compacte systemen negeert. In plaats van mee te bewegen met de massa, lijkt Pentax zich juist te willen onderscheiden als een niche-speler in de markt.

PENTAX-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW

© Remco Stunnenberg, PENTAX-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW in combinatie met de Pentax K1 mark II

Meer lezen over het nieuwe Pentax objectief en nog veel meer?

Hoe het ook zij, hoe bevalt dit nieuwe objectief in de praktijk? Wij gingen op zoek naar het antwoord op deze vraag. Benieuwd? Je leest het in DIGIFOTO PRO 5.2018. Deze verschijnt begin november. Wil jij deze uitgave graag op je eigen deurmat ontvangen? Neem dan snel een abonnement. Je kunt deze editie en voorgaande nummers ook los bestellen voor €7,95 inclusief verzendkosten (binnen Nederland).

Lees ook: Goed gevuld en zeer gebruiksvriendelijk 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie