DIGIFOTO Pro Awards

Review: Pentax K1 mark II

Redactie 274 0
De Pentax K1, de eerste fullframe camera van Pentax, werd in 2016 met erg veel lof ontvangen. 'Een fullframe voor pure fotografen', zo werd hij liefkozend getypeerd. Eind maart van dit jaar verscheen de Pentax K1 mark II. Deze lijkt erg sterk op zijn voorganger en dat is niet zo gek. Ricoh heeft de Pentax vooral verbeterd, niet veranderd. Alles uit de ‘oude’ K1 is nog steeds aanwezig in zijn opvolger. Wat is er dan nieuw aan de mark II?
Op dezelfde dag dat ik de Pentax KI mark II ontvang, reis ik af naar het Palendorp van Petten voor een eerste sessie met deze camera. Het Palendorp van Petten is een kunstwerk en monument, bestaande uit een groot aantal palen op de grens van het land en de zee. Dit monument leent zich uitstekend als onderwerp voor fotografie. Eenmaal daar aangekomen, zit de Pentax K1 mark II nog nieuw in de doos. Amper een half uur later maak ik de eerste beelden met het nieuwe vlaggenschip van Pentax. Moraal van dit verhaal? De Pentax K1 mark II is een uiterst gebruiksvriendelijk camera. Ja, er zitten veel opties op (daarover later meer) maar het menustructuur laat zich relatief eenvoudig ontcijferen zoals de knoppen voor het instellen van de basisfuncties zich net als bij zijn voorganger eenvoudig laten vinden én bedienen. Niet zo heel erg vreemd, want zelden of nooit leek een nieuwe camera zo sterk op zijn voorganger als de Pentax K1 mark II.   

Nauwkeurige autofocus

Ten opzichte van die voorganger kreeg de K1 Mark II onder andere een snellere en nauwkeurigere autofocus. Pentax zegt het niet met zoveel woorden, maar dat laatste is ongetwijfeld een antwoord op de kritische geluiden vanuit de markt, met betrekking tot de autofocus van de Pentax K-1. Daarover waren gebruikers niet altijd even enthousiast. Over de autofocus in de Pentax K-1 Mark II kan ik kort zijn; deze is nauwkeurig en zeker niet langzaam. Dit dankt de camera aan de Safox 12 AF-sensormodule met 33 AF-sensoren. Uit verhalen van (groot)gebruikers van zowel de K1 als van de K1 mark II kan ik opmaken dat het volgen van (snel) bewegende onderwerpen in de AF Continuous-modus nu sterk is verbeterd. Zelf ben ik in ieder geval tevreden met de resultaten die deze modus oplevert.

Net als zijn voorganger is de Pentax K1 mark II erg robuust. Ook beschikt hij over dat unieke en kantelbare beeldscherm achterop. Uiteraard is ook de waterdichtheid gebleven. Over dat laatste gesproken, nee, de KI mark II is net als zijn voorganger geen onderwatercamera, maar na een avondje fotograferen op een winderig strand kun je de camera probleemloos onder de kraan houden om al het zout en het strandzand er af te spoelen.

De beeldkwaliteit van de 36 megapixel fullframe sensor is met de komst van een nieuwe beeldversneller (verder) verbeterd. Dankzij deze “accelerator” zijn de ruisprestaties ronduit goed en is de maximale ISO-waarde gestegen naar een welhaast duizelingwekkende 819.200 ISO. Zijn voorganger had een maximale ISO waarde van 204.800. Daarmee kunnen we gerust concluderen dat de nieuwe Pentax - nog meer dan zijn voorganger - ideaal is voor fotografie bij weinig licht waarbij hogere sluitertijden vereist zijn.

Afgezien van de snellere en nauwkeurigere autofocus, heeft het door Pentax ontwikkelde Pixel Shift Resolution System – waarbij alle RGB-informatie vastgelegd wordt door de beeldsensor te verschuiven en er dus geen interpolatie plaatsvindt – een upgrade gehad. Dit heet nu Pixel Shift Resolution System II. Het belangrijkste nieuws over dit systeem is dat je het nu kunt gebruiken uit de hand. De vijf-assige beeldstabilisatie is bovendien verder gefinetuned. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat je bij geen enkel objectief meer het risico loopt dat trillende handen je beeld verpesten. De beeldsensor kan bovendien in alle richtingen kantelen, waardoor je allerlei handige functies tot je beschikking krijgt. Denk aan automatische niveaucompensatie, fijn-afstelling van de beeldcompositie en Astro Tracer. Die laatste functie maakt het mogelijk om sterren te fotograferen met lange sluitertijden, zonder dat de lichtpuntjes als strepen weergegeven worden. Deze functie had ik heel graag willen testen maar helaas waren de omstandigheden daar niet naar gedurende de testperiode. Wel heb ik prachtige beelden gezien, gemaakt met deze functie.    

Terug naar het aangepaste Pixel Shift systeem. Hoe werkt dit? Het legt vier beelden van je onderwerp vast door de sensor telkens één pixel te verschuiven. Deze beelden voegt de camera samen tot een beeld met een extreem hoge resolutie. Omdat Pixel Shift II ook de RGB-kleurgegevens van elke pixel gebruikt, krijg je niet alleen beelden met een superhoge resolutie; het levert ook fijnere details, weinig ruis en natuurgetrouwere kleuren op. En het mooie is: je kunt je statief eventueel thuislaten. Je kunt als gezegd gewoon Pixel Shiften uit de hand. Al geef ik persoonlijk toch echt de voorkeur aan werken vanaf een statief.

Te veel om op te noemen

Op de achterkant van de robuuste, stofdichte en waterbestendige body zit een optische zoeker met een gezichtsveld van bijna honderd procent. Daaronder zie je een groot 3.2 inch LCD-scherm van 1.037 miljoen pixels. Je kunt het in alle richtingen kantelen. Het scherm heeft gehard glas voor extra duurzaamheid. Met de Outdoor View modus kun je de gewenste helderheid van het beeldscherm met één druk op de knop kiezen. En zo heeft deze camera nog meer features aan boord. Eigenlijk te veel om op te noemen. Zo maakt de rood verlichte monitorweergavefunctie het kijken naar het scherm gemakkelijker wanneer je ogen gewend zijn geraakt aan de donkere omgeving. Ook beschikt de camera over een subtiele zaklamp die het mogelijk maakt ook in het donker alle knopjes op de camera te vinden. Het LCD-scherm heeft bovendien een ontwerp zonder luchtopening: dat zorgt voor minder reflecties en beter zicht als je buitenshuis fotografeert. Verder heeft de Pentax K-1 Mark II ingebouwde wifi, waardoor je hem met je smartphone of tablet op afstand kunt bedienen. Ook kun je beelden eenvoudig delen op sociale media. Met de GPS-module voeg je locatiegegevens toe aan je opnames. Op je computer zie je vervolgens precies waar en wanneer je je foto's geschoten hebt.

Resumé, de Pentax KI mark II is een zeer goed gevulde en zeer gebruiksvriendelijke camera. Een camera die beschikt over uitstekende features en met €2000,- ook nog eens zeer scherp geprijsd is. En nee, de Pentax K1 mark II is niet het snelste jongetje van de klas maar daar staan heel veel andere dingen tegenover. Kortom, met deze camera krijg je veel voor weinig en ook nog eens van hoogwaardige kwaliteit.

Conclusie

Tegen een concurrerende prijs, van €2000,-, haal je met het nieuwe vlaggenschip Pentax K-1 Mark II een fullframe camera in huis met een uiterst robuuste body die vol zit met techniek, plus een sensor met een enorme resolutie: 36.4 megapixel. Die sensor is dezelfde als die van zijn voorganger, dus ook zonder anti-aliasing filter voor maximale scherpte. In de mark II heeft Pentax een nieuwe accelerator toegevoegd die, samen met de PRIME IV beeldprocessor, foto's oplevert met hoge resolutie en minimale ruis in situaties met weinig licht.

Beoordeling Pentax K1 mark II

Getest in DIGIFOTO Pro 3.2018

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 9
Snelheid: 6
Behuizing: 9
Prijs / Kwaliteit: 9

Specificaties Pentax K1 mark II

Adviesprijs €1.999,-
Resolutie 36.4 megapixel 
Sensor CMOS-Sensor
ISO-bereik  204.800
Snelheid (Full-frame burst) 4.4 fps, (APS-C crop mode) 6.5 fps
Opslag SD, SDHC en SDXC Memory Card
Gewicht 1010 gram
Afmetingen 110 (H) x 136,5 (B) x 85,5 (D)
Video 4K/FullHD/HD
Info ricoh-imaging.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie