World Press Photo diskwalificeert Oekraïense winnaar

Julian 1844 0
World Press Photo-winnaar Stepan Rudik is gediskwalificeerd. De Oekraïense fotograaf won met zijn serie over straatvechters de derde prijs in de categorie sport, maar blijkt gemanipuleerd te hebben.

Na een tip van de Oekraïense fotografenfederatie heeft de World Press Photo-organisatie een raw-bestand van fotograaf Stepan Rudik opgevraagd en vergeleken met zijn inzending. Uit de vergelijking blijkt dat de fotograaf een voet heeft weggeshopt, manipulatie van inhoud is volgens de regels niet toegestaan. De serie is gediskwalificeerd en van de website verwijderd. De fotograaf ontvangt geen prijs en het werk zal niet gepubliceerd worden in tentoonstelling en publicaties zoals het jaarboek.


Origineel - Het originele bestand. De jury valt niet over de crop of de zwart-witbewerking, maar het weghalen van de voet die tussen de vingers van de man te zien is.

Bewerking - De ingezonden foto als onderdeel van de serie waarmee Stepan Rudik de derde prijs in de categorie sport won.

Juryoordeel

Rudik verwijderde niet alleen een voet uit de foto, het ingezonden beeld is een flink bewerkte uitsnede van het origineel. Op basis van de weggehaalde voet heeft de jury de serie van Rudik gediskwalificeerd. De WPP-organisatie waarschuwde deelnemers vooraf met aangescherpte maatregelen. De inhoud van een foto mag niet aangepast worden, alleen bewerkingen conform de huidige geaccepteerde standaarden zijn toegestaan. De organisatie is afgegaan op de mening van juryvoorzitter Karabuda Ece (vice president pictures bij Reuters), die de bewerking afkeurt.

Of de fotograaf meer beelden in de serie heeft gemanipuleerd is niet bekend. De organisatie heeft niet van de hele serie de raw-bestanden bekeken.

Reactie van de fotograaf

Stepan Rudik heeft inmiddels naar diverse blogs en websites die over de diskwalificatie publiceerden een reactie gestuurd. De fotograaf vecht het oordeel van de jury niet aan, maar staat wel achter zijn eigen keuze. Volgens de fotograaf hoort de weggeshopte voet niet bij het onderwerp van de foto en heeft de manipulatie geen invloed op

Stepan Rudik:

"Your website gave information about disqualification of my material at the World Press Photo contest. I do NOT argue the decision of the jury.

At the same time, I would like to present the original photograph, from which it is clear that I haven’t made any significant alternation nor removed any important informative detail. The photograph I submitted to the contest is a crop, and the retouched detail is the foot of a man which appears on the original photograph, but who is not a subject of the image submitted to the contest. I believe this explanation is important for my reputation and good name as a reportage photographer. I’d like this picture to be published."