Snel en gemakkelijk een watermerk in je foto's plaatsen

Christel de Wolff 6552

Je ziet ze regelmatig voorbij komen: foto's met een watermerk. Waarom doen fotografen dat eigenlijk? Wil jij ook een watermerk toevoegen aan je foto, maar weet je niet precies hoe? Lees dan snel verder.

Je wil natuurlijk voorkomen dat je zit te scrollen op Instagram en je eigen foto voorbij ziet komen bij een post waarbij jouw naam niet wordt vermeld of, erger nog, waar wordt gedaan alsof de poster de foto zelf heeft gemaakt. Door een watermerk in je foto te plaatsen, zorg je ervoor dat jouw naam nog steeds zichtbaar is, ook wanneer de foto gekopieerd wordt en ergens gedeeld waar jij geen weet van hebt.

Voor veel fotografen is het plaatsen van een watermerk bij online verspreiden van foto's de normaalste zaak van de wereld. Ook in de gallery van DIGIFOTO komen wij regelmatig nieuwe foto's met watermerken tegen, de ene groter en opzichtiger dan de ander. Soms is het wel een beetje zonde, omdat het watermerk af doet aan de compositie. Maar liever dat dan dat je foto's gestolen kunnen worden, zullen de meesten denken. Het werken met watermerk brengt dan ook voordelen met zich mee, die we in dit artikel zullen bespreken.

Wat is een watermerk en waarom wordt het gebruikt?

Een watermerk bestaat in allerlei soorten en maten. Je kunt gewoon je eigen naam in blokletters zetten of uitpakken met het logo van jouw fotografie onderneming. Het is een goede manier om foto's te beschermen tegen online diefstal. Weliswaar kunnen de foto's met een watermerk nog steeds gekopieerd worden, maar dan zal jouw naam er nog instaan, ook als de gebruiker 'vergeet' jouw naam te vermelden.

Het watermerk plaats je meestal in een van de hoeken van de foto, maar er zijn ook mensen die kiezen voor onderaan in het midden, bovenin of zelfs in het centrum van de foto. Dit laatste doet extra veel af aan de beleving van je foto, maar door je watermerk in het midden te plaatsen, weet je zeker dat het er niet achteloos af wordt geknipt. Vooral met nieuwswaardige foto's, bijvoorbeeld van actualiteiten, een natuurramp of politieke kwestie, zie je dat iedere krant en nieuwswebsite het beeld wil gebruiken. Door dan een opzichtig watermerk te gebruiken, verplicht je eenieder om contact met je op te nemen om de foto te mogen gebruiken, al dan niet in ruil voor een x-bedrag.

Maar los van de mogelijkheid om je foto's te beschermen is het plaatsen van een watermerk ook een vorm van promotie. Wanneer je een foto met een watermerk ziet, ben je eerder geneigd om het logo of tenminste de naam van de fotograaf te onthouden. Een watermerk maakt zo'n foto net wat officiëler. Alsof je daardoor zeker weet dat de maker ervan echt trots moet zijn geweest op zijn beeld.

Let op, met of zonder watermerk blijft een foto gewoon van jou. Laat je dus niet van de wijs brengen wanneer je erachter komt dat iemand zonder toestemming jouw foto heeft gebruikt en zegt dat je geen watermerk hebt gebruikt en daarom de foto niet kunt claimen. Dat is niet waar. Meer over auteursrechten lees je hier.

Watermerk kan makkelijk verwijderd worden!

Negeer al het bovenstaande, want hier komt het! Tegenwoordig is het wel erg makkelijk om een watermerk uit een foto te verwijderen. Ten eerste kun je een foto met een voldoende resolutie dus gewoon bijsnijden, maar daarnaast kun je in Adobe Photoshop ook zorgen dat de verloren pixels gewoon weer terug getoverd worden. Mooi dat een programma zo efficiënt werkt, maar het nut van watermerken wordt op die manier wel wat beperkt.  

Wanneer je dan ook een watermerk plaatst om je foto's zo te 'beschermen', zorg dan dat je ook andere voorzorgsmaatregelen neemt zoals het verkleinen van je foto en het invullen van de copyright velden in je EXIF-gegevens.

Lees ook: Foto's op een groot scherm zoals je tv bekijken

Hoe zet je een watermerk op je foto's?

Een watermerk kun je gemakkelijk zelf maken in bijvoorbeeld Adobe Indesign, maar ook in Photoshop of zelfs in Paint – opslaan in PNG, in verband met transparantie! Je kunt ook een mooi watermerk (laten) tekenen en inscannen.  Het plaatsen kun je vervolgens per foto doen, maar in programma's zoals Lightroom en Luminar heb je ook de mogelijkheid om grote hoeveelheden foto's in één keer te exporteren met je gekozen watermerk. Je moet dan alleen letten of het in iedere foto goed leesbaar is, waarover straks meer.

Lees ook: Hoe maak je een watermerk? Een snelle en eenvoudige manier om jouw foto's te beschermen

Tips bij het kiezen van een goed watermerk

Een watermerk met logo geeft een professionele uistraling, maar zorg ervoor dat je niet doorslaat. Wanneer je logo te groot in beeld is, wordt je foto verpest. Wanneer je het te dicht bij de rand van de foto plaatst, kan men het er makkelijk afsnijden en heeft het dus geen zin. Wanneer je een lichte of donkere foto hebt, let er dan op dat je watermerk leesbaar is (plaats geen wit logo in een foto van een sneeuwlandschap etc).  En, last but not least, let altijd op bij het opslaan van je foto's, zodat je foto met watermerk niet het origineel overschrijft!

Wanneer je een fotoserie upload is het ook belangrijk om zo consequent mogelijk om te springen met de plaatsing van je watermerk. Er is niks zo vervelend dan een fotoserie bekijken en steeds afgeleid te worden door het verspringen van een watermerk. Een uitzondering is dus wanneer het logo niet leesbaar is omdat het witte letters op een lichte foto zijn enzovoort. Dan kun je er voor kiezen om je logo juist in zwart uit te voeren óf het te plaatsen in een andere hoek.

Online een watermerk maken?

Heb je (even) geen beschikking over een fotoprogramma en wil je toch even snel een watermerk aan je foto toevoegen? Dan kan dat gelukkig ook via allerlei (gratis) online programma's. De meesten hebben wel een limiet aan het aantal afbeeldingen dat je gratis kunt voorzien van een watermerk. Een goed voorbeeld voor een gemakkelijke workflow vind je in dit artikel.

Bekijk deze video om te zien hoe je snel en eenvoudig een watermerk toevoegt met gebruik van Adobe Photoshop.

Lees ook: De eerste foto met mensen (door Daguerre) in een nieuw licht geplaatst

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel

afbeelding van reijnderserik_170089

Tegen diefstal van een foto helpt een logo niet, mijn reden om in mijn werk steeds een logo te plaatsen is net als bij een schilderij. de ondertekening maakt dat een foto over jaren nog steeds aan mij kan worden toegeschreven zonder twijfels, komen mijn achterkleinkinderen bij tussen kunst en kitsch dan zal de expert tenminste de naam terug vinden. Wanneer je geen journalistiek werk maakt zeg ik dus altijd doen.