Vignet verwijderen uit foto in slechts 4 stappen

Christel de Wolff 1292
Vignettering kan worden toegepast om de kijker spreekwoordelijk in het beeld te trekken, maar soms wil je juist geen gebruik maken van dit trucje. In dit artikel leer je hoe je vigettering weg kunt halen met behulp van Adobe Photoshop.

Vignettering komt voor in (goedkope) objectieven, ongelijkmatig verlichtte decors en wordt veroorzaakt door polarisatiefilters. De aanwezigheid van een vignet, is niet altijd ongewenst. Veel fotografen voegen het juist graag toe in hun foto om de kijker op deze manier te sturen. Mocht er echter een ongewenst verloop in kleur en helderheid te zien zijn in je foto, spreken we van vervelende vignettering. Het kan lastig zijn om ongewenste gradienten weg te halen in de nabewerking. Gelukkig kom je met Adobe Photoshop een heel eind. 

Stap 1: Kopieer de achtergrondlaag

Met je achtergrondlaag geselecteerd, gebruik je Ctrl+C en Ctrl+V (Cmd+C en Cmd+V voor Mac-gebruikers) om een ​​kopie te maken. Noem de laag iets in de trend van "Verloop corrigeren". 

Stap 2: Selecteer de lucht

Met behulp van de opdracht Lucht Selecteren die in Photoshop is ingebouwd (Select > Sky) selecteer je de lucht in je foto. Voeg de luchtselectie toe als een laagmasker met behulp van de knop "Laagmasker toevoegen" onder aan het deelvenster Layers/lagen. De voorgeselecteerde lucht gebruiken we voor het gemak, vaak moet je zelf nog een beetje beter je best doen om de selectie te verfijnen. Dit kun je doen met het penseel "Rand verfijnen". Let op de horizon en eventuele bomen en struiken die het moeilijker maken om de hele lucht te selecteren.

Hoe gedetailleerd je te werkt moet gaan is afhankelijk van hetgene wat je wil doen met je foto. Stel dat je je foto heel groot wil afdrukken, dan is het extra van belang om de foto tot in de details te bewerken. Wil je je foto echter plaatsen op social media in een klein formaat? Dan kun je wat slordiger zijn. Uiteraard geniet het de voorkeur om altijd zo goed mogelijk te werken. Wanneer je nu een foto op social media plaatst, zou je later altijd alsnog de vraag kunnen krijgen om deze als print te verkopen en je wilt voorkomen dat je de foto dan alsnog tot in de puntjes moet gaan bewerken. Kortom, we gaan voor het maximaal haalbare en laten ons niet uit het veld slaan door gemakszucht en 'haast'. 

Stap 3: Keer de lucht om 

Klik op de afbeeldingsminiatuur voor de "Fix Gradient"-laag om de pixellaag actief te maken en gebruik Ctrl-I (Cmd+I voor Mac-gebruikers) om de afbeelding om te keren. Dit ziet er heel raar uit, maar dat is de bedoeling. Gebruik je een foto met een reflectie, bijvoorbeeld in de zee of een meer? Zorg er dan voor dat je ook de reflectie selecteerd en 'omdraait' om het eindresultaat er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.

Stap 4: Overvloeimodus en dekking wijzigen

Verander nu de overvloeimodus van de luchtlaag in "Helderheid". Hierdoor worden de omgekeerde kleuren genegeerd en wordt alleen de omgekeerde helderheid van het verloop weergegeven. Pas ten slotte de dekking van de laag aan om het effect te vergroten of te verkleinen. Hou er rekening mee dat het verhogen van de dekking boven de 50% het verloop effectief zal omkeren. Dat willen we niet. Bij 50% hebben alle pixels in de lucht dezelfde helderheid, waardoor het verloop volledig wordt opgeheven. Je zal echter zien dat dit er niet helemaal natuurlijk uitziet, omdat ook met het blote oog altijd wel een gradient te zien is in de lucht. Kies daarom liever voor een natuurlijke uitstraling en gebruik een dekking van bijvoorbeeld rond de 30%.

Voilá, je hebt vignettering opgelost door middel van Adobe Photoshop.

Wil je juist vignetten toevoegen aan je foto? Check dan eens onderstaande video:

 

 

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel