Foto's fotograaf Michal Karcz volgens 500px niet fotografisch genoeg

500px verwijdert foto's van Photoshop Master

Eefke Burg 1307
500px heeft een gebruiker verbannen wiens beelden volgens het fotografienetwerk niet voldoende 'fotografisch' waren. De beslissing is opmerkelijk, vooral gezien de artiest ooit door 500px in het zonnetje werd gezet in een artikel waar hij een 'Photoshop Master' werd genoemd.

500px, foto's, verwijderen, michal karcz

Fotograaf: Michal Karcz via DeviantArt

500px verwijdert foto's van fotograaf Michal Karcz

Fotograaf Michal Karcz uit Polen geeft aan dat hij van de 500px community is verwijderd, ondanks dat hij eerder door het platform werd geroemd. Hij gebruikte het platform inmiddels meer dan vijf jaar en had er 173 foto's op gedeeld met zijn 34.000 volgers. Hij had 168.000 zogenaamde 'affections' ontvangen, het equivalent van 'likes' op Instagram. Daarnaast waren tien van zijn foto's door 500px geselecteerd als 'editor's choice.'

In het verleden was hij zelfs geïnterviewd door de site voor het artikel '25 parallelle werelden gecreëerd door Photoshop Master Michal Karcz.' Het lijkt erop dat de niets ontziende nieuwe policy van het bedrijf wederom een nieuw slachtoffer maakt, nadat eerder het account van fotograaf Tim Gamble werd uitgeschakeld toen deze light painting foto's deelde op het netwerk.

Karcz deelt mail van 500px

Karcz deelde de mail die hij van 500px ontving:

'Deze e-mail is om u te informeren dat onze moderators niet-fotografische inhoud hebben gevonden dat op uw account is geplaatst. 500px is een fotografiegemeenschap en we staan ​​momenteel niet toe dat niet-fotografische inhoud wordt geüpload naar de site. Dit omvat screenshots, grafische ontwerpen, tekeningen / illustraties, schermafbeeldingen van videogames en andere niet-fotografische inhoud die volgens ons in strijd is met onze Servicevoorwaarden. Als onze moderators doorgaan met het vinden van niet-fotografisch materiaal dat in uw account wordt geplaatst, kan dit ertoe leiden dat uw account wordt geblokkeerd. Bedankt voor je medewerking, 500px.'

Karcz's werk bevat zware fotomanipulatie, en hoewel zijn vaardigheden hem tot een populaire artiest hebben gemaakt, betekent dit in feite dat om zijn 500px-account te houden, hij verplicht is zijn account te ontdoen van foto's waarin Photoshopmanipulaties zichtbaar zijn.  

500px, foto's, verwijderen, michal karcz

Fotograaf: Michal Karcz via DeviantArt

Op zijn Facebook-pagina uitte Karcz zijn frustraties en gaf hij aan dat hij hierdoor het platform niet langer gaat gebruiken. Hij gaf aan dat hij zijn werk altijd heeft omschreven als 'fotomanipulaties,' en altijd voorzichtig is geweest met gebruik van het woord foto. Het werk van Karcz is nog steeds terug te vinden op zijn website en Facebook en is op dit moment nog zichtbaar op 500px.

500px verwijdert foto's van fotograaf: terecht?

De statement van het bedrijf is op zijn minst vreemd te noemen, omdat veel foto's gefotoshopt zullen zijn, ook daar waar het niet meteen zichtbaar is.

Wat vinden jullie, hadden de foto's van Michal Karcz verwijderd moeten worden? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke