Vijfde editie Pride Photo Award van start

Julian 1022 0
Pride Photo Award, de internationale fotowedstrijd over seksuele en genderdiversiteit, beleeft dit jaar haar eerste lustrum. Van 20 april tot en met 14 juni kunnen fotografen hun werk inzenden. Het thema van dit jubileumjaar is 'Stories of Love and Pride.'

Met het thema worden fotografen uitnodigt om verhalen van liefde, trots en intimiteit te vertellen. De winnende foto's zijn van 11 september tot en met 25 oktober te zien in de Oude Kerk te Amsterdam.

Vier categorieën

Zoal altijd is een van de vier categorieën gewijd aan het jaarthema. Ter ere van het lustrum heeft Pride Photo Award een breed thema gekozen: 'Stories of Love and Pride.' Een tweede categorie, 'Gender,' is gewijd aan series over genderdiversiteit. Series die niet in een van deze categorieën vallen kunnen worden ingediend in de 'Open' categorie. Tot slot is dit jaar voor het eerst een categorie gewijd aan 'Single Images.'

"Een foto kan een enorm impact hebben: je laten stilstaan en je ogen openen, je iets in een heel nieuw licht laten zien. We zoeken foto's die het beeld veranderen dat mensen hebben over LHBT's. De meeste mensen associëren LHBT's met drag queens en halfnaakte mannen dansend op een boot tijdens de Canal Parade. Dat eenzijdige beeld is vaak het enige beeld dat ze kennen. Daar willen we krachtige foto's tegenover zetten die dat beeld bijstellen," zegt Pride Photo Award projectmanager Joeri Kempen.

Internationale jury

De inzendingen worden beoordeeld door een internationale jury van fotografie-experts onder voorzitterschap van Frank Kalero, meermaals artistiek directeur van het GetxoPhoto Festival in Bilbao en art director van de PhotoQuai bienale in Parijs (2013 en 2015). Andere juryleden zijn Devika Daulet-Singh, oprichter van fotoagentschap en -galerie Photoink in New Delhi, Vince Aletti, fotografiecriticus van The New Yorker en Zanele Muholi, fotograaf en visueel activist die onder andere de zwarte LHBT-gemeenschappen in Zuid Afrika in beeld bracht.

Anastasia Taylor Lind
Camilla and The Devils Horsemen © Anastasia Taylor Lind

Prijsuitreiking

De winnaars worden bekend gemaakt op 2 juli. De officiële prijsuitreiking zal plaats vinden op 11 september. De winnaars van een eerste prijs in de verschillende categorieën krijgen een ticket naar Amsterdam en verblijf in het Lloyd Hotel aangeboden zodat zij het openingsweekend kunnen meemaken.

Met de prijsuitreiking opent de tentoonstelling, die ook dit jaar in de prachtige Amsterdamse Oude Kerk staat. Naar verwachting trekt de tentoonstelling 20.000 tot 25.000 bezoekers.

Afgelopen jaar werden 3600 foto's ingezonden door 375 fotografen met 62 verschillende nationaliteiten. De winnaar van 2014 was Parisa Taghizadeh met een foto uit haar serie 'Boy'.

Inzenden

De vijfde editie van de wedstrijd is open voor inzendingen van 20 april tot en met 14 juni. Kijk voor meer informatie over deelname op: www.pridephotoaward.org/contest

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA LGBT Heritage en Stichting Homomonument, met steun en advies van Foam en World Press Photo.