Thema Pride Photo Award 2015 bekendgemaakt

Redactie DIGIFO... 1602 0
Pride Photo Award, de internationale fotowedstrijd over seksuele en gender diversiteit, trapt de vijfde editie van de wedstrijd af met de bekendmaking van het thema. Het thema van 2015 is 'Stories of Love and Pride'. Een breed thema, dat dit eerste lustrum verbindt met de vorige edities.

Persbericht:

Pride Photo Award nodigt fotografen van over de hele wereld uit om deel te nemen aan de wedstrijd die in april 2015 begint. Vorig jaar werden 3600 foto's ingediend door 375 fotografen met 62 verschillende nationaliteiten. Winnaar was de Brits/Iraanse fotografe Parisa Taghizadeh met een foto uit haar serie 'Boy'.

Het idee voor het thema van 2015 ontstond tijdens de evaluatie van de wedstrijd met de jury. De winnende series van 2014 vertelden relatief veel verhalen van mensen die in moeilijke omstandigheden leven: Rusland, Oeganda, Zuid-Afrika, Indonesië, Bangladesh. Er zaten weinig tot geen verhalen tussen over liefde en intimiteit. Eerder hadden veel deelnemers het woord 'pride' nogal letterlijk opgevat en foto's van Pride Parades ingezonden. Het thema van 2015 daagt fotografen uit om Pride in bredere zin te verbeelden: trots zijn op wie jij bent, jezelf kunnen zijn zonder je aan te passen aan wat andere mensen of gemeenschappen vinden hoe je moet zijn: een 'echte man', bijvoorbeeld.

'Stories of Love and Pride' is een breed thema, wat goed past bij een lustrumeditie. Het biedt bovendien volop vrijheid aan fotografen om er een eigen invulling aan te geven.

Naast het jaarlijks wisselende thema introduceert Pride Photo Award een nieuwe categorie: 'Singles'. Verder kent de wedstrijd van 2015 twee vaste categorieën: Gender en een Open categorie. De jury kan bovendien speciale vermeldingen verlenen aan series waarvan de kwaliteit, creativiteit of het onderwerp een belangrijke aanvulling vormt op de winnaars.

Volgens planning begint de wedstrijd op maandag 20 april 2015. De inzendtermijn sluit op zondag 14 juni 2015 om 23.59 uur. Deze data kunnen nog wijzigen.

De uitreiking zal medio augustus 2015 plaatsvinden in de Oude Kerk te Amsterdam. De Pride Photo Award expositie zal daar een maand lang tentoongesteld worden en zal naar verwachting 20.000 bezoekers trekken.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie