Update voor vijf Pentax Limited DA-objectieven

Update voor vijf Pentax Limited DA-objectieven en twee flitsers

jesse kraal 2155 2
Pentax heeft een ruim assortiment aan objectieven met een vast brandpunt speciaal voor aps-c-camera's. Deze DA Limited-objectieven zijn alle vijf voorzien van een update en krijgen de toevoeging HD. De update bestaat uit een betere coating en een verder afgerond diafragma.

Pentax Limited-objectieven lijken door hun fraaie metalen behuizingen meer op oude manuele objectieven dan op modern glaswerk met autofocus. Toch zijn het wel degelijk moderne objectieven, de DA-serie is zelfs speciaal voor camera's met aps-c-sensor ontwikkeld. In die serie vinden we een 15mm f/4, 21mm f/3.2, 35mm f/2.8 macro, 40mm f/2.8 en 70mm f/2.4.

HD Pentax DA Limited

Al deze vijf objectieven zijn door Ricoh (het moederbedrijf van Pentax) voorzien van een update en gaan voortaan door het leven als HD Pentax DA Limited. De objectieven krijgen een nieuwe HD-coating die voor een betere bescherming tegen flare en ghosting moet zorgen dan conventionele meerlaagse coatings. Daarnaast zijn de objectieven voorzien van een verbeterd diafragma met lamellen die verder zijn afgerond. Dat moet met name bij grote lensopeningen betere bokeh opleveren.

De nieuwe objectieven zijn zonder uitzondering in zwart en zilver leverbaar, de kenmerkende groene ring is vervangen voor een rood exemplaar. Vanaf eind september liggen de objectieven in de Nederlandse fotowinkels voor de volgende adviesprijzen:

  • HD PENTAX DA 40mm F2.8 Limited- 449 euro
  • HD PENTAX DA 15mm F4 ED AL Limited- 599 euro
  • HD PENTAX DA 21mm F3.2 AL Limited- 599 euro
  • HD PENTAX DA 35mm f/2.8 Macro Limited- 649 euro
  • HD PENTAX DA 70mm F2.4 Limited- 649 eruo

HD Pentax DA Limited

Pentax AF540FGZ II en AF360FGZ II

Tegelijk met de nieuwe objectieven krijgen ook twee Pentax-flitsers een update. De specificaties van de AF540FGZ en AF360FGZ blijven gelijk, nieuw is de toevoeging van weather sealing en een led-lamp voor video-opnames. Net als de objectieven zijn ook de flitsers vanaf eind september leverbaar voor respectievelijk 499 en 349 euro.

Pentax flitsers

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anoniem

Yes!! Goede zaak van Pentax. Erg fijn dat deze al ontzettend goede objectieven nu nog verder verfijnd zijn! Upgrade voor de flitsers was ook zeker welkom, evenals het flitsvoetje wat nu van metaal is. Ik vind de advies prijzen voor de flitsers persoonlijk wel aan de hoge kant.

afbeelding van vinni

Dat wordt even sparen! Al lijken de prijzen ook omlaag te zijn gegaan t.o.z. de voorgangers.