Uitleg Grafieken DIGIFOTO Lab

Uitleg Grafieken DIGIFOTO Lab

Redactie DIGIFO... 3370 0
Bij onze reviews staan regelmatig verwijzingen naar het DIGIFOTO Lab. In dit lab staan uitgebreide analyses van de producten die we testen, getoond in grafieken. Voor wie de grafieken nog niet helemaal snapt leggen we ze hier uitgebreid uit, zodat jij straks alles weet over welk product we testen en hoe we ze testen.

Horizontaal (de x-as) staan de diafragmawaarden waarbij getest is. Verticaal (de y-as) staat een percentage van nul tot honderd. Honderd wil zeggen: de maximumwaarde die bij de gebruikte camera haalbaar is. Door een percentage te gebruiken, worden verschillen tussen bij de test gebruikte camera’s voor een belangrijk deel gecompenseerd.

Getest wordt enerzijds de resolutie (groen, rood blauw), anderzijds het microcontrast (geel en paars).

Resolutie

Resolutie, ook wel scheidend vermogen, is het vermogen van een objectief om een zwartwit lijnenpaar nog net te onderscheiden. Omdat we gebruikmaken van speciale patronen kunnen ook kleine verschillen in resolutie gemeten worden. Verscherping is op deze meting niet van invloed. Bij deze test gaat het om de werkelijke scherpte, zoals we die ook op een foto kunnen zien. Het gaat dus niet om afgeleiden van contrastwaarden, zoals bij andere tests. De groene lijn geeft de resolutie in het centrum aan, de rode die aan de rand, de blauwe in de hoek.SamyangEen voorbeeld van een grafiek van een objectieftest. In dit geval van de Samyang 50mm f/1.2

Microcontrast

Bij het microcontrast gaat het om de weergave van details met laag contrast. Er wordt daarbij verschil gemaakt tussen lichtere details (gele lijn) en donkerdere details (paarse lijn), de laatste laat ook zien hoe transparant een objectief is. Bij het optimale diafragma zijn alle waarden hoog.

We kijken bij resolutie en microcontrast naar structuren in verschillende richtingen (sagittaal en meridionaal). Als maximale resolutie geldt die, in de richting waarin het objectief het slechts scoort. Mogelijk haalt het objectief dus een hogere scherpte in één van de andere richtingen, maar omdat astigmatisme een lelijke beeldfout is, tellen we die niet mee.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie