Preview: Canon EOS 100D

Preview: Canon EOS 100D is kleinste aps-c-dslr

Julian 6953 2
Canon introduceert de EOS 100D, het is 's werelds kleinste aps-c-dslr. De specificaties van het toestel komen vrijwel exact overeen met de EOS 700D, die op zijn beurt vrijwel gelijk is aan de 650D. Het hybride autofocussysteem is in de 100D iets aangepast.

Met de EOS 100D biedt Canon een alternatief voor compacte systeemcamera's. Het toestel is aan alle kanten ongeveer een centimeter kleiner dan camera's als de 650D en 700D, maar je behoudt de optische zoeker en de standaard EF-vatting.

Canon EOS 100D

Afmetingen en gewicht

De compacte spiegelreflex meet 116,8 x 90,7 x 69,4mm en weegt 407 gram. Het toestel is daarmee ongeveer even breed als de Canon EOS M. Wel is de camera dieper, om plaats te bieden aan de spiegelconstructie.

Canon EOS formaten
De afmetingen van de Canon EOS M, 100D (SL1) en 650D (T4i) vergeleken.

Specificaties

In de EOS 100D vinden we de bekende 18-megapixelsensor van Canon. Het gaat om een exemplaar met fasedetectiepixels op de sensor. Speciaal voor de 100D heeft Canon het systeem aangepast: de fasedetectie kan met een groter deel van de sensor worden uitgevoerd. De fasedetectiepixels beslaan nu tachtig procent van de sensor. Bij de EOS M, de 650D en 700D kan alleen het middelste deel van de sensor gebruikt worden voor hybride autofocus.

Vergelijkbaar met 650D en 700D

De overige functies zijn vergelijkbaar met camera's als de 650D en de 'nieuwe' Canon EOS 700D. Wel is de EOS 100D met maximaal 4 beelden per seconde iets langzamer. Ondanks het kleine formaat van de behuizing is een 3-inchscherm weggewerkt in de EOS 100D. In tegenstelling tot zijn grotere broers is het scherm niet uit te klappen. Wel maakt het display gebruik van dezelfde touchscreen-techniek. Die hebben we al kunnen ervaren in de EOS M en 650D en werkt erg prettig.

Canon EOS 100D

Kleine camera, grote objectieven?

De Canon EOS 100D is dus behoorlijk compact, maar door het behoud van de spiegelconstructie en de EF-lensvatting vallen de objectieven behoorlijk groot uit op de camera. Canon bracht vorig jaar haar eerste pancake uit: de EF 40mm f/2.8 STM. In combinatie met dit objectief heb je een compacte combinatie, maar het objectief is gemaakt voor fullframe-camera's en het brandpunt vertaald zich door de cropfactor van 1,6x naar 64mm, naar onze smaak iets teveel tele om als 'allround'-objectief te gebruiken.

Wat ons betreft mag Canon dan ook snel met meer platte objectieven komen, speciaal ontworpen voor de EF-S-vatting zouden deze nog compacter kunnen zijn. Pentax heeft bijvoorbeeld al een extreem platte pancake.

EOS 100D top

Prijs en beschikbaarheid

Canon brengt de EOS 100D in april op de markt voor een adviesprijs van 649 euro (body). Een kit met de nieuwe 18-55mm IS STM kost 799 euro. De nieuwe kitlens kost los 249 euro en is ook vanaf april beschikbaar.

afbeelding van Barney

een oude camera in een nieuw klein jasje. Dat kleine jasje is waardeloos wanneer je er een tele objectief op zet. De panasonic G6 of de sony NEX6 zijn dan betere alternatieven, alleen die hebben een elektrische zoeker ipv een optische

afbeelding van witch_dv

Dat kleine jasje is superhandig als je net als ik kleine handen heb. Met een 7D kan ik totaal niet uit de voeten, verschrikkelijk groot en zwaar! Nu is dat geen vergelijking natuurlijk, maar voor mij zou dit juist door het formaat super zijn, knopjes dicht bij elkaar en makkelijk te omvatten met mijn handen. Zelfs met 1 hand te bedienen voor mij met korte vingers, zodat ik het teleobjectief kan ondersteunen met mijn handen en dan nog steeds de camera kan bedienen.