Kalibreer je beeldscherm

Kalibreer je beeldscherm

Redactie DIGIFO... 4975 1
Als je regelmatig foto's bewerkt, en helemaal als je ze ook wil afdrukken, is het heel erg belangrijk om je beeldscherm goed in te stellen. Als je beeldscherm niet de juiste kleuren weergeeft kan het een behoorlijke verrassing zijn als je foto's terugkomen. Ook als je je beeldscherm één keer hebt gekalibreerd is het verstandig om de kleurprofielen regelmatig te checken.

Veel fotografen bewerken hun foto's gewoon op hun laptop. Hoewel het natuurlijk erg handig is om je computer altijd mee te nemen, zorgt dit er ook voor dat het beeld er steeds anders uit ziet. Op een zonnige dag naast een raam zien de kleuren op het scherm er natuurlijk anders uit dan onder een TL-lamp. Ook geven sommige LCD-monitoren op verschillende plekken op het scherm, verschillende helderheden aan, wat het erg lastig maakt om foto's correct te beoordelen. Gespecialiseerde beeldbewerkingsbeeldschermen zoals de ColorEdge schermen van EIZO zijn zo ontworpen dat alle kleuren correct weergegeven worden en zijn erg aan te raden voor beeldbewerking.

Kalibreren

Om je beeldscherm te kalibreren kan je natuurlijk zelf alle waarden instellen in de menu's van je beeldscherm, maar of je daarmee exact de juiste weergave krijgt is dan nog maar de vraag. Gelukkig zijn er veel manieren om dit te doen. Zo zijn er websites die je ermee helpen, maar er zijn ook softwareprogramma's die dit erg makkelijk maken. Sommige beeldschermen, zoals de schermen van EIZO, worden in de fabriek al volledig correct gekalibreerd. Mocht je beeldscherm eenmaal gekalibreerd zijn, is het raadzaam om dit regelmatig opnieuw te doen. Na veel gebruik veranderen de kleurtemperatuur en helderheid van je beeldscherm, waardoor kleuren er weer heel anders uit kunnen komen dan in eerste instantie de bedoeling was. Lcd-schermen moeten minstens één keer per 300 uur gekalibreerd worden, wat al snel neerkomt op ééns in de maand. De beeldschermen van EIZO beschikken over een speciale sensor die kleurverandering opmerkt en het beeldscherm daar op aanpast.Eizo

Meer informatie

Wil je alles weten over kleurkalibratie? Op de website van EIZO staan heel veel e-boeken over kleurmanagement en kalibratie die volledig gratis te downloaden zijn.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Ria Roggeband

Ik zit daar ook een beetje mee, dat mijn foto net iets anders is bij afdruk. Bedankt voor de tip!!