DIGIFOTO Lab: Tamron SP 85mm f/1.8

DIGIFOTO Lab: Tamron SP 85mm f/1.8

Dre de Man 2392 0
In het laboratorium van DIGIFOTO Pro wordt ieder objectief en iedere camera uitgebreid getest. Hier, in het digitale DIGIFOTO Lab, worden de resultaten gepubliceerd. Dit keer is het de beurt aan de Tamron SP 85mm f/1.8.

Tamron biedt een lagere lichtsterkte dan Sony met de 85mm, maar compenseert dat weer met optische stabilisatie. De grafieken laten zien dat de scherpte en het microcontrast enige tijd nodig heeft om tot een optimum te komen. De resultaten bij volle opening zijn voor de meeste portretten echter ruim voldoende, al verdient het aanbeveling om 1/3 stop te diafragmeren. Bij F/5,6 is het objectief in alle opzichten op zijn best.

Gebruiksadvies: f/2 voor portretten, f5.6 voor alle foto’s waarbij de scherpte belangrijk is.

Uitleg

Horizontaal (de x-as) staan de diafragmawaarden waarbij getest is. Verticaal (de y-as) staat een percentage van nul tot honderd. Honderd wil zeggen: de maximumwaarde die bij de gebruikte camera haalbaar is. Door een percentage te gebruiken, worden verschillen tussen bij de test gebruikte camera’s voor een belangrijk deel gecompenseerd.

Getest wordt enerzijds de resolutie (groen, rood blauw), anderzijds het microcontrast (geel en paars).

Resolutie, ook wel scheidend vermogen, is het vermogen van een objectief om een zwartwit lijnenpaar nog net te onderscheiden. Omdat we gebruikmaken van speciale patronen kunnen ook kleine verschillen in resolutie gemeten worden. Verscherping is op deze meting niet van invloed. Bij deze test gaat het om de werkelijke scherpte, zoals we die ook op een foto kunnen zien. Het gaat dus niet om afgeleiden van contrastwaarden, zoals bij andere tests. De groene lijn geeft de resolutie in het centrum aan, de rode die aan de rand, de blauwe in de hoek.

Bij het microcontrast gaat het om de weergave van details met laag contrast. Er wordt daarbij verschil gemaakt tussen lichtere details (gele lijn) en donkerdere details (paarse lijn), de laatste laat ook zien hoe transparant een objectief is. Bij het optimale diafragma zijn alle waarden hoog.

We kijken bij resolutie en microcontrast naar structuren in verschillende richtingen (sagittaal en meridionaal). Als maximale resolutie geldt die, in de richting waarin het objectief het slechts scoort. Mogelijk haalt het objectief dus een hogere scherpte in één van de andere richtingen, maar omdat astigmatisme een lelijke beeldfout is, tellen we die niet mee.

Lees onze volledige test online.

En in DIGIFOTO Pro 2.2016

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre