Be safe out there

Code geel = binnenblijven. Behalve voor 'slecht weer' fotografen!

Redactie DIGIFO... 712 0
Vanavond wordt het code geel in Nederland. Het KNMI adviseert binnen blijven en dat doen wij ook braaf. Toch zijn er mensen die er juist op uit trekken tijdens donder en bliksem. Wat moet je wel (en nog belangrijker) niet doen?

Noodweer vanavond

Voor vanavond is er code geel uitgeroepen in heel Nederland. Zware windstoten, donder en bliksem worden voorspeld. Als je in de auto, op de fiets of scooter zit, niet zo leuk. Maar voor de 'stormchasers' onder ons is het juist spannend. 

Dit weertype leent zich goed voor prachtige en dramatische foto's maar natuurlijk zijn er wel wat dingen waar op gelet moet worden tijden deze extreme omstandigheden. Zo kan je natuurlijk al ergens klaar zitten voor een mooie landschapsfoto inclusief blikeminslag, maar; in een tentje gaan zitten is dan aardig gevaarlijk.

 

Veel fotografen schuilen even voor de regen, onder een boom of dergelijke, wanneer ze met landschappen bezig zijn, dit biedt echter geen enkele bescherming tegen blikseminslag. Sterker nog: de kans om (indirect) te worden getroffen is groter omdat de tent het hoogste punt kan zijn in de omgeving of omdat hij zich in de buurt bevindt van een alleenstaande boom, een metalen hek of een lantaarnpaal. ook is het niet slim om op je fiets te stappen en rond te gaan zoeken voor een mooie plek om foto's te maken. De rubberen wielen op je fiets beschermen je namelijk niet (!) tegen een inslag en het metaal kan weldegelijk bliksem aantrekken..

Tips voor fotografie

Wat fotografie betreft zijn er behoorlijk wat tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je een bliksemschicht in je shot tevoorschijn kan toveren;

- Schiet met een (semi) groothoek objectief. Hierbij vergroot je de kans dat alles in je beeld scherp is en je bliksem in je beeldveld te pakken kunt krijgen. De bliksem loop meestal hoger in de wolken door dan je zou denken.

- Fotografeer met een diafragma rond de f/8 of hoger. Hiermee zorg je wederom voor dat alles in je beeld scherp is en je geen zorgen hoeft te maken over dat aspect en je volledig kan focussen op de storm. 

- Lange sluitertijden zijn key. Een sluitertijd tussen 5sec en bv 20sec zorgen ervoor dat je veel meer kans hebt om een bliksemschicht te vangen. Zet je camera vast op een statief en maak meerdere shots. Je kan je camera natuurlijk ook instellen in een interval schiet modus. Zodat hij een paar minuten lang blijft schieten en je daardoor ook minimale trillingen hebt doordat de camera niet aangeraakt hoeft te worden. 

Zorg ervoor dat je veilig blijft, en maak je mooiste storm foto's! We zien ze graag terug in onze gallery!

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie