Sensor schade

Reminder: pas op met lasers

Siem van Woerkom 1841
Dat je uit moet kijken voor lasers die rechtstreeks in je sensor komen, dat is alom bekend. Maar indirecte stralingen blijken bijna even schadelijk blijkt in een nieuwe video.

Lasers op camera sensoren

Wat gebeurt er precies wanneer een laser een camera sensor raakt? Aangezien het een extreem geconcentreerde licht bron betreft herkent de sensor van je camera het als een soort 'sun spot' alleen dan vele malen sterker en intenser. Het gevaar ligt hem in het feit dat sensoren door de jaren heen steeds lichtgevoeliger worden. Dit is een mooie ontwikkeling, maar de keerzijde is dat sensoren hierdoor ook meer kwetsbaar worden. Een laser op een sensor kan er namelijk voor zorgen dat het pixels doorbrand. Zie het als een oude plasma televisie waarop je vaak naar een bepaald kanaal keek. Wat er dan meer dan eens ontstond is een logo in de rechter of linker hoek van het kanaal, waarna je met een semi-permanent rtl4 logo op je scherm zat. In de basis is het belangrijk dat je de camera niet rechtstreeks op de lichtbron richt. Ook via een een spiegel, is dit af te raden. Als je lasers fotografeert is de regel: blijf in beweging, al zijn dit maar kleine aanpassingen. 

Indirecte lasers

Dat we dus voor lasers uit moeten kijken, dat is bekend. Maar wat weten we eigenlijk over de indirecte werking van geconcentreerd licht? Dit weekend is er een video viral gegaan waarop een gebruiker videobeelden maakte voor het verwijderen van een tattoo. Dit gebeurt met een laser pistool. De laser wordt op de tatoeage gericht en door de energie van het laserlicht zullen de inktmoleculen uiteen vallen. De inkt wordt dus afgebroken. De lasers zijn zeer precies en genereren korte uitbarstingen van energie, die sterk genoeg zijn om de inkt af te breken, maar verder geen schade aan de huid leveren. 'Korte uitbarstingen van energie' is waar het voor ons verhaal interessant wordt. dit betekent namelijk dat een lichtgevoelige sensor (in dit geval de Sony A7SII) hier last van kan ondervinden. 

Lees ook: Laserstraal van zelfrijdende auto ruïneert camera

Op de video is pijnlijk duidelijk te zien hoe de sensor langzaam bij beetje beschadigd wordt door de energie uitbarstingen van de laser. Enorm zonde maar wel een sterk leer moment. Dit soort schade kan namelijk niet gerepareerd worden, het vervangen van de sensor is noodzakelijk. Zolang we blijven werken met lichtsterke sensoren in camera's moeten we altijd blijven onthouden dat we met dure apparatuur werken die van alle kanten onder schot genomen kan worden. 

Schiet voorzichtig en eindig niet zoals de arme man hierboven. 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem