Smile, you're on camera

Deze nieuwe camera neemt je foto van 45km afstand

Siem van Woerkom 1218
Een nieuwe camera met bizarre mogelijkheden; het wordt mogelijk om mensen te herkennen op een afstand tot 45km verderop!

Laser camera

Het bizarre camerasysteem is ontwikkeld in China en werkt vanuit het LIDAR principe. LIDAR (Light Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen.

Lidar werkt volgens hetzelfde principe als radar: een signaal wordt uitgezonden en zal enige tijd later door reflectie weer worden opgevangen. De afstand tot het object of oppervlak wordt bepaald door de tijd te meten die verstrijkt tussen het uitzenden van een puls en het opvangen van een reflectie van die puls. Het verschil tussen lidar en radar is dat lidar gebruikmaakt van laserlicht terwijl radar gebruikmaakt van radiogolven.

Hierdoor kunnen met lidar veel kleinere objecten worden gedetecteerd dan met radar. De golflengte van radiogolven ligt rond de 1 cm, die van laserlicht tussen de 10 µm en 250 nm. Bij deze golflengte zullen de golven beter door kleine objecten worden gereflecteerd. Het effect; een beeld van wat er zo'n 40 kilometer verderop gebeurt. 

Werking van de camera

De nieuwe camera is sterker dan alles wat we afgelopen jaren binnen deze technologie hebben gezien. De camera can namelijk zo'n 10 kilometer verder zien en gaat door steen, mineralen, bomen en smog. De werking van LIDAR (hierboven uitgelegd) heeft het voordeel dat er door middel van experimenteren met nieuwe golflengtes verbeteringen behaald kunnen worden. 

Een handmaat die nu aangehouden wordt binnen deze techniek is de zogenoemde 'diffraction limit' van 1 meter op een afstand van 45 kilometer. Dit wil zeggen dat er in een beeld genomen op die afstand niets te onderscheiden is dat kleiner is dan een diameter van 1 meter. Normale beelden geschoten door de telescoop waar het team doorgaands mee werkt zou op zo'n afstand puur een grote hoop ruis opleveren. 'Onze techniek opent de mogelijkheden voor een nieuw systeem waarin het mogelijk is om een gebied in 3D te scannen vanaf een afstand van wel 100km.' spreekt Zheng-Ping.

Wat de bestaande techniek op dit moment heeft verbeterd is simpel uitgelegd als volgt; waar de stralen in de vroege tests minder intens werden op lange afstand, heeft het team van onderzoekers het voor elkaar gekregen om de lasers zo in te stellen dat er vele malen minder uitval van de photons te zien is. Daardoor wordt het makkelijker en vooral duidelijker om een beeld te schetsen van iets van mijlenver gebeurt. 

Naast gebouwen is het ook mogelijk om mensen te spotten met het systeem. We staan binnenkort dus altijd op de foto. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem