Beursverslag: Professional Imaging 2012

Redactie DIGIFO... 2932 0
Het is al vroeg druk in de hallen van Professional Imaging 2012. De fotovakbeurs trekt net zoals voorgaande jaren een hoop bezoekers. Vakfotografen, retailers en enthousiaste hobbyfotografen die benieuwd zijn naar wat er allemaal te koop is.

De bezoekers worden niet teleurgesteld, want er is voldoende te zien en te proberen op de beursvloer. Vrijwel alle grote merken zijn op de beurs aanwezig. Zo hebben Nikon en Canon allebei een grote stand, waar alle nieuwe producten aanwezig zijn.

Bij Nikon trekken de D800 en D4 veel aandacht. Om de filmkwaliteiten van de nieuwe D800 onder de aandacht te brengen kun je een oude barbier filmen die mensen op de stand een scheerbeurt geeft.

Nikon
Dringen op de stand van Nikon om even met het nieuwste speelgoed te mogen spelen

Canon

Bij Canon is het vooral de 5D mark III waar veel mensen omheen drommen. Een enkele Canon 1D X is ook aanwezig, autosportfotograaf Frits van Eldik geeft geïnteresseerden tekst en uitleg over het nieuwe topmodel.

Canon heeft ook de nieuwste objectieven en accessoires meegenomen, zo hebben we de 24mm en 28mm f/2.8 IS USM gezien, de 24-70mm f/2.8L II USM, de Speedlight EX600-ST en diverse toebehoren voor de 5D Mark III.


Een blik op de stand van Canon

Tamron

Bij de stand van Transcontinenta hebben we al even de Tamron 24-70mm f/2.8 met stabilisatie kunnen vasthouden. Volgens de importeur momenteel het enige exemplaar in Europa. Het objectief is zwaarder en groter dan je wellicht zou verwachten, maar kwalitatief voelt het goed aan. We hopen de Tamron 24-70mm f/2.8 dan ook snel aan een praktijktest te kunnen onderwerpen.

Pentax K-01

Sony en Olympus ontbraken op de beurs, wel was Pentax-importeur De Beukelaer aanwezig. Zij hadden onder andere een Pentax K-01 meegenomen naar Nieuwegein. Ook Fujifilm was aanwezig, zij het met alleen een niet voor publiek toegankelijke stand op de bovenetage, waar onder andere de X-Pro1 te bewonderen was.

Pentax K-01
Pentax K-01 met het eveneens nieuwe 40mm pancake-objectief

Samyang

Het nieuwe 24mm f/1.4-objectief met handmatige scherpstelling van het Koreaanse Samyang, is ook aanwezig in een vitrine. Het is een voordelig alternatief voor lichtsterke groothoeken van Nikon en Canon, die veel meer moeten kosten. Verwacht wordt dat het objectief binnenkort te koop is.

Video

Filmen met dslr's heeft de laatste tijd een echte vlucht genomen. Het is dus logisch dat in de hallen van Professional Imaging het nodige is te vinden op dat gebied. Op de stand van het Zwitserse merk Elinchrom zijn verschillende soorten continulicht te vinden.

Met het nieuwe model, de D-lite 4 IT, zijn nog meer mogelijkheden toegevoegd aan de populaire studioflitser. Er zit nu een Skyport-ontvanger in zodat de flitser radiografisch bestuurd kan worden. Om de flitser te beschermen tegen oververhitting bij intensief gebruik zit er een ventilator in. 

Op de stand van Mamiya Studiopartners, vinden we naast de nieuwe PocketWizard Plus III's en de bekende Profoto-flitsers, ook continulicht en nieuwe reflectoren van dat merk.

Benro
Een videorig op de stand van Benro

Bij Benro wordt een aantal videorigs tentoongesteld waarmee je stabiel en schokvrij kunt filmen met je dslr. Je kunt ze krijgen met of zonder schoudersteun.  Canon heeft de EOS C300-filmcamera op de stand staan. Dat is de eerste échte videocamera uit de EOS-serie. Hij heeft een 8.29-megapixel cmos-sensor met extra pixels en een 16:9-verhouding. De bijzondere constructie van de sensor zorgt voor een betere lichtgevoeligheid en minder ruis.

Wacom

Wacom begint de dag met een persconferentie, waar we alle details voorgeschoteld krijgen van de nieuwe Intuos5 tekentablet. De drukgevoeligheid en resolutie mogen dan niet aangepast zijn, op het ergonomische vlak is er zeker winst geboekt. De Wacom Intuos5 is gemaakt van andere materialen, die zachter aanvoelen en zorgen dat je langer aan een stuk kunt werken.

Wacom
Guido Möller van Wacom laat zien in welke verregaande mate je de bediening van de nieuwe Intuos5 kunt personaliseren

De kekke oled-schermpjes onder de sneltoetsten van de Intuos4-tablets zijn vervangen, in plaats daarvan hebben de druktoetsen van de Intuos5 een aanraakgevoelige overlay; leg je vinger op een toets en je ziet de functie in beeld verschijnen, druk de toets in om de functie daadwerkelijk te activeren. Het mag er dan wellicht iets minder 'high-tech' uitzien, het werkt wel prettiger.

Wat ook goed werkt, is de nieuwe touch-functie van de tablets; met vingerbewegingen kun je diverse funties oproepen. Alle sneltoetsen en vingerbewegingen kun je niet alleen een eigen functie toewijzen, je kunt dit ook per programma specifiek doen.


Het Wacom Theater

In samenwerking met het Duitse NIK Software, heeft Wacom ook een ruimte ingericht voor workshops van fotografen en beeldbewerkers. Met behulp van Wacom-tablets en plugins van NIK laten de sprekers zien hoe de fraaie beelden worden bewerkt.

Adobe

De grootste stand is die van Adobe, waar workshops en lezingen plaatsvinden. Alle drie de dagen van de beurs zijn volledig volgepland met sprekers. De workshops gaan onder andere over het net gepresenteerde Lightroom 4 en Photoshop. Fotograaf Dave Black en Drew Gardner gaan in op verschillende technieken en vertellen uitgebreid over hun eigen werk.

De stand van Adobe
De stand van Adobe

Pia D'or

Dit jaar is het eerste jaar dat de Pia D'or uitgereikt wordt. De op initiatief van Professional Imaging bedachte prijs richt zich op de professionele beeldmaker. Tijdens een gala-avond vóór de opening van de beurs zijn de winnaars bekendgemaakt. De winnende foto's, in de categorieën portret, reclame/industrieel, bruidsfoto en creatief beeld, zijn te bewonderen op de beurs. Opvallend is het hoge Photoshop-gehalte. Veel van de winnende beelden zijn flink bewerkt.

Pia D'or
De winnende foto's van de Pia D'or staan opgesteld in de hal

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie