Materiaal weggeven

Ariana Grande komt met bizar nieuw contract voor concert fotografen

Siem van Woerkom 1489 0
Ophef in media land! Ariana Grande heeft een nieuw contract opgesteld waarbij fotografen hun geschoten beelden automatisch rechtelijk overschrijven

Heftig contract

De controversie ontstond doordat de zangeres aangaf dat ze meerdere problemen in het verleden heeft gehad in de vorm van fotografen die foto's van haar concerten later gebruikte voor bijvoorbeeld posters of kalenders. Om dit een stop toe zetten en zichzelf te 'beschermen' is er nu gekozen voor een zeer extreem contract voor alle fotografen die live beelden van de zangeres maken. Sommige items in het contract zijn redelijk herkenbaar. Zo wordt er aangegeven dat er alleen tijdens de eerste drie nummer gefotografeerd mag worden in de pit. Ook mag er geen flits gebruikt worden. Dit zijn regels waar de meeste fotografen die eens een concert hebben geschoten wel van hebben gehoord.

Echt heftig wordt het echter bij het 'copyright' gedeelte. 

'Ownership/Rights:(a) All rights (including all copyrights) in and to the Photographs shall be owned byGrandAriTour Inc. (“Company”) as a work-made-for-hire. Photographers hereby agrees to promptly provide Company with one (1) complete set of contact sheets anddigital files of any and all Photographs taken in connection with the Performance, for personal,commercial and/or archival use by Company and Artist (and the licensees and designees ofCompany and/or Artist).'

Om het in 'plat' nederlands te vertalen; je tekent in feite alle rechten van je werk weg. Niet alleen mag het bedrijf dat achter de zangeres staat foto's van de liveconcerten gebruiken, ook mogen ze foto's bij je opvragen en deze tevens inzetten in promoties, advertenties en dergelijke. 

Moeilijke ontwikkeling

Het contract doet het lijken alsof een fotograaf in dienst zou zijn voor het bedrijf, maar dan zonder de bijkomstigheid van een vergoeding. Oftewel: een fotograaf is in 'dienst' voor Ariana Grande, doet al het werk, en verdient hier niets aan. 

Dit is niet de eerste keer dat artiesten een soortgelijk contract hebben opgesteld, maar wel de eerste maal dat het letterlijk voor 100% is doorgedrukt. Je foto's genomen op het terrein zijn niet meer van jou zelf. Een gevaarlijke ontwikkeling als je het ons vraagt. We zijn benieuwd naar jullie mening. Heb jij ooit ervaringen gehad met contracten tijdens concerten / optredens?

(Foto: BSR Agency)

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem