Bijzonder fotoboek

Amsterdam door de ogen van Nico Koster

Christel de Wolff 1407 0
Nico Koster (Amsterdam 1940) begon in 1963 als reportagefotograaf voor ‘De Telegraaf’ en groeide uit tot een weergaloze verslaglegger van de stad Amsterdam in zowel haar schoonheid als in haar ‘struggle’. Zijn bijzondere foto's verschijnen nu gebundeld in een bijzonder fotoboek.

Dit iconische beeld van Yoko Ono en John Lennon is natuurlijk een jaren-zestig-beeld, maar nog altijd even krachtig en tot de verbeelding sprekend. Nog steeds is er oorlog en gruwel, maar ook een constante roep om verzoening en vrede. Dit is het krachtenspel waar wij als mens dagelijks tussen staan en iedere keer weer op zoek gaan naar oplossingen. Maar dit ene beeld in het Hilton in Amsterdam verbindt ook de verschillende facetten van het nieuwe boek met werk van fotograaf Nico Koster. Deze verzame- ling beelden geeft niet alleen een prachtig beeld van Amsterdam in al zijn facetten over de afgelopen vijftig jaar, maar geeft ook ruimte aan een bonte verzameling kunstenaars die deze stad als podium hebben verkozen. Veel van deze kunstenaars zijn ook nu nog bekend als de kern van de Cobra beweging. Nico Koster was nieuwsfotograaf, maar behoorde tevens tot de intimi van kunstenaars als o.a. Karel Appel, Willem de Kooning, Alechinsky, Constant, Corneille en Eugene Brands.

Amsterdam en zijn iconen, fotoboek van Nico Koster

Dit fotoboek geeft een fraai overzicht van vijftig jaar fotografie van de hand van Nico Koster, maar ook een intrigerend beeld van een stad in beweging en van de kunstenaars die die tijd kleur hebben gegeven en nog immer van betekenis zijn. De Provo’s, de krakersrellen, artiesten als Karel Appel, Corneille, Anton Heyboer, Herman Brood en natuurlijk John Lennon en Yoko Ono tijdens hun ‘Bed-In’ in het Hiltonhotel; een iconische serie die de hele wereld over ging. Minstens zo beroemd is Nico Koster als verslaglegger van een hele kunstenaarsgeneratie. Nico Koster had een bijzondere affiniteit met de kunstenaars van de CoBrA-beweging. Hij houdt van kunst en van hun makers, waarvan hij er ontelbare vereeuwigde in hun ateliers of op bijzondere locaties. Koster maakte niet zo maar portretten. Een foto moet de ziel van de kunstenaar treffen is zijn overtuiging.

Het boek Amsterdam en zijn Iconen door de ogen van Nico Koster is beschikbaar via uitgeverij Samsara voor een adviesprijs van € 34.90

Over Nico Koster

Nico Koster (1940) volgde een opleiding aan de grafische school en leerde fotograferen tijdens zijn militaire diensttijd. In 1963 ging hij werken bij De Telegraaf. Koster maakte onder andere reportages over sport, society, mode en begon in de jaren tachtig zijn eigen Galerie Moderne in de Amsterdamse Nieuwe Spiegelstraat.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel