Lopen tieners gevaar?

Alarmerende resultaten: fotograaf vroeg tieners om hun portretten voor sociale media te bewerken

Eefke Burg 2973
Wanneer is een selfie klaar om gepost te worden op social media? Hoeveel bewerking heeft jouw foto nodig voordat je het deelt met jouw volgers? De Britse fotograaf John Rankin Wadell, alias Rankin, onderzocht deze vragen in zijn project Selfie Harm en eindigde met alarmerende resultaten.

Fotograaf Rankin maakt portretten van vijftien tieners

Rankin maakte portretten van vijftien tieners met nauwelijks enige make-up en gaf de portretten een eenvoudige, natuurlijke esthetiek. Vervolgens vroeg hij aan jongens en meisjes om hun eigen foto's te bewerken totdat ze vonden dat ze klaar waren voor sociale media. De resulterende foto's waren angstaanjagend en zorgwekkend, en laten zien hoe gevaarlijk beeld kan zijn voor de mentale gezondheid en het zelfbeeld van jongeren.

In de huidige maatschappij is het overmatig nemen van een selfie al een probleem op zich. Selfitis is een psychische stoornis en wordt geclassificeerd als verslavend gedrag. Artsen hebben ontdekt dat steeds meer mensen een cosmetische operatie ondergaan om eruit te zien als hun gewijzigde Snapchat-selfies. Maar liefst 55% van de plastische chirurgiepatiënten willen er beter uitzien in portretten. Dit zijn alarmerende statistieken en een deel van het probleem is het aantal en de beschikbaarheid van apps voor het bewerken van afbeeldingen. Ze zijn superleuk en gebruiksvriendelijk, waardoor ze nog aantrekkelijker zijn voor een groot aantal mensen.

Voor zijn project fotografeerde Rankin tieners en werd hen getoond hoe ze enkele van de meest populaire fotobewerkings-apps konden gebruiken. De kinderen werden vervolgens geïnstrueerd om hun foto’s na te bewerken, zodat ze meer sociale media likes krijgen. De fotograaf legt uit dat het verschil wat in slechts vijf minuten gerealiseerd kan worden ‘een eye-opener is en eerlijk gezegd, ook een beetje eng.’

Zelf ook portretten bewerken?

Wil je weten hoe je portretten professioneel kan bewerken met LIghtroom? Volg de workshop van Johan Elzenga tijdens de Fotofair op 25 mei 2019. Lees hier meer.

Fotograaf werd gevraagd om Photoshop te gebruiken

Tegenwoordig imiteren meer dan ooit mensen hun idolen, waardoor hun ogen groter worden, hun neus kleiner en hun huid helderder en dat allemaal voor likes op sociale media. Rankin legt uit dat hij tijdens zijn carrière veel met Photoshop heeft gewerkt en afbeeldingen heeft gemanipuleerd. ‘Op een bepaald moment eisten beroemdheden, merken en tijdschriften steeds meer dat ik gebruik maakte van Photoshop, dus het werd een groot deel van mijn werk.’ Hij vocht ertegen in een eerder project, maar hij werd tegelijkertijd bekritiseerd voor het gebruik ervan. Moderne apps en filters voegen echter een geheel nieuwe dimensie toe aan beeldmanipulatie.

Deze apps zijn vooral gemakkelijk toegankelijk en zeer eenvoudig te gebruiken. Bovendien zijn ze superleuk en hebben ze een game-element, waardoor ze verslavend zijn. Koppel dit aan het zelfbewustzijn van tieners en de huidige trends in sociale media - en je krijgt de 'selfie-schade.’ Mensen gebruiken ze volgens Rankin om een alternatieve of betere identiteit voor social media te maken en het wordt een mentaal gezondheidsprobleem. Het is immers bewezen dat Instagram het zelfvertrouwen en de geestelijke gezondheid van tieners schaadt.

Rankin merkt op dat het doel van het Selfie Harm-project is om een ​​discussie te openen over hoe we onze eigen beelden naderen, bekijken en veranderen.

‘In plaats van mensen simpelweg te vertellen te stoppen, moeten we accepteren dat dit een complexe kwestie is; de technologie is hier en deze gaat niet weg. Maar we moeten de manier bestrijden waarop beeldmanipulatie wordt gebruikt en misbruikt in de rest van de wereld. Selfie Harm is mijn poging om mensen te laten praten over de problemen die de geestelijke gezondheid vandaag bedreigen,’ geeft Rankin aan.

Je kunt meer foto's van het project hieronder bekijken en op de website, Instagram en Facebook-pagina van Rankin voor meer voorbeelden van zijn werk.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke