Beer filmt zichzelf met GoPro

Christel de Wolff 1759

Af en toe duiken er heel spectaculaire beelden op wanneer camera's worden gevonden in de wildernis. Zo ook deze 4 minuten durende video van een beer die zichzelf filmt met een GoPro.

Wildlife fotografen doen er alles aan om zo dicht mogelijk op hun onderwerp te komen, zonder hierbij de dieren te verstoren. Sommige fotografen zetten zelfs hun camera's neer op plekken waarvan ze weten dat er dieren passeren. Vaak maken ze op deze manier prachtige beelden, maar het wordt echt interessant wanneer de dieren de camera's opmerken en er zelf mee aan de slag gaan. 

In het geval van deze video, was het niet eens de bedoeling dat een beer zichzelf zou filmen. Een sneeuwscooter was waarschijnlijk zijn camera, een GoPro, verloren tijdens een hobbelige rit. Meer dan vier maanden later werd de camera gevonden door niets minder dan een  Amerikaanse zwarte beer. Dit nieuwsgierige dier wist niet alleen de camera aan te zetten, maar drukte daarbij ook op de record-button, waarna er 4 minuten aan materiaal werd gevormd. We zien hoe de beer de camera probeert op te pakken met zijn mond, daarna met zijn klauwen en wisselen af tussen close-ups van zijn bek én zowaar iets wat lijkt op een selfie. 

Een jager vond op zijn beurt deze camera in het natuurgebied en nam hem mee naar huis. Eenmaal opgeladen, kon hij gaan proberen om de eigenaar van de camera te achterhalen aan de hand van het beeld dat hij zou zien. Nietsvermoedend bekeek hij het materiaal wat er op de camera stond en zo stuitte hij op de video van de beer. 

 

 

Copyright

Het is niet de eerste keer dat een dier foto's of  video's maakt met een camera. Fotograaf David Slater ging zelfs failliet in een poging om de rechten te krijgen over een foto van een aap, gemaakt met zijn camera, maar door de aap zelf. Het lukte hem maar niet om de officiele eigenaar van het beeld te worden, hoewel meerdere rechters al hebben aangegeven dat dieren geen copyright kunnen hebben op foto's die ze hebben gemaakt. 

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel