Alle beelden bekijken? Kom naar de expositie

Winnaar Fotogram Prijs 2018

Christel de Wolff 1101 0
Ieder jaar organiseert Fotogram de Fotogram Prijs: een fotowedstrijd voor startende fotografieliefhebbers, gevorderde amateurs of mensen die al een eindje op weg zijn met hun opleiding tot fotograaf. Zoals ieder jaar werd er ook nu weer een thema aan de wedstrijd gekoppeld. Dit jaar koos de organisatie voor het thema Het Weer.

Met trots presenteert Fotogram de winnaar van de Fotogram Prijs 2018! De jury koos voor Gerphil Kerkhof als overall winnaar, met zijn fotoserie Verloren in het Regenwoud. Hij maakte bijzonder schilderachtige beelden, met de mistige omstandigheden van het regenwoud als penseel. Zelf schrijft hij: 'Tijdens een tocht door het regenwoud van Boquete, Panama, bereiken we één van de ‘lost waterfalls’ op het moment dat de mist ons omsluit. Ademloos verliezen we ieder richtingsgevoel'. En dat is precies wat er ook gebeurt in de foto's: samen met Gerphil stap je deze toverachtige wereld binnen, en je komt er niet zomaar meer uit. Hierboven zie je drie beelden uit de fotoserie van de winnaar.

Verstilde opname 

Binnen het thema Het Weer vielen nog meer mensen in de prijzen. Robert Verhoeve wint de eerste prijs met een klassieke verstilde opname vanuit zijn 'wolkenkrabber' aan het Victorieplein te Amsterdam van een winterdag met sneeuw. Barbara den Uyl wint de tweede prijs in deze categorie en gebruikt het weer als sfeerbepaler door een zomerse strandtent door een beregende ruit te fotograferen. Geertje Wezelman wint de derde prijs en laat zien hoe simpel een goed beeld kan zijn: een verstild veld met berijpte groene kool. Een eervolle vermelding ging naar Ellen van Waaijen. Ook hier vormde de kern van het beeld wederom het contrast: een tropische illusie met palmbomen in een werkelijkheid van sneeuw.

Vrij werk 

Zoals elk jaar was er ook weer de mogelijkheid om met vrij werk mee te doen. Ellen Leussink wint in deze categorie de eerste prijs met een reeks prachtige dubbele opnames van een bos, René Kuipers wint de tweede prijs met zijn prachtig verzorgde portretten. Angelique Baart de la Faille neemt je met haar derde prijs mee in haar ‘tableaux’ die zij, geïnspireerd door het werk van kunstschilder Edward Hopper, maakte. Een eervolle vermelding ging naar Gerrie van Heun met haar schilderachtige beeld van een giraffe in het winterverbijf in Artis. De natuur gevangen, maar ook beschermd achter een gordijn van plastic.

Alle beelden van de Fotogram Prijs 2018 bekijken

Wil je het werk van alle genomineerden komen bekijken? Je bent t/m 17 oktober van harte welkom op de Sarphatistraat 35 te Amsterdam voor de grote overzichtsexpositie. Alle foto’s zijn ook te vinden op de website van Fotogram.   
© Fotografie door Gerphil Kerkhof
Meer informatie over de Fotogram Prijs via www.fotogram.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel