Prijsuitreiking Fotogram Prijs

Ties Mellema wint Fotogram Prijs

Redactie DIGIFO... 2336 0
Op 19 september werd in het gebouw van de Fotoacademie in Amsterdam de Fotogram Prijs uitgereikt. Er waren ruim honderd bezoekers en de prijsuitreiking was een groot succes. In de jury zaten Raymond Rutting (voorzitter), Carla Kogelman, Wim Broekman en Nico Brons.

Tekst: Ariane James

De jury was afgestemd op de drie thema's: Kinderfotografie, Smartphonefotografie, en Thema Vrij Werk. De hoofdprijs werd uitgereikt door Jolanda Kamies van het Amstel Hotel en bestond uit een overnachting voor twee personen in dit prachtige hotel tegenover de Fotoacademie.

Andere prijzen waren een carbon statief gesponsord door Calumet, grote Dibond Prints bij Key Color, een professionele fototas aangeboden door Nivo Schweizer, een reisje naar een kasteel in Frankrijk, Lensbabies voor smartphone en voor de camera door Transcontinenta en nog veel meer.

Prijswinnaars

De grote prijswinnaars waren Ties Mellema, Taco Wesselius, Mariëtte Schrijver en Lisa Hamstra. Meer foto's van winnaars en prachtige foto's van genomineerden vind je op de website van Fotogram.

De hoofdprijs werd gewonnen door Ties Mellema met twee fotoseries. De onderstaande beelden komen uit zijn serie 'onderweg'. Foto's die uit de losse pols genomen lijken te zijn, maar op je netvlies blijven hangen.


Foto's © Ties Mellema - Hoofdprijs

In de categorie Kinderfotografie won Taco Wesselius de eerste prijs met zijn prachtige foto van een bellenblaasfestijn. Een vrolijk spetterend beeld dat niet verveelt, hoe lang je er ook naar kijkt.


Foto Taco Wesselius eerste prijs kinderfotografie

De Smartphone-foto's van Mariëtte Schrijver zijn gemaakt in Laren met een low-shutter app liggend vanaf de straat. De bewerkingen zijn allemaal op haar iPhone gedaan. Een prachtig dromerig beeld van wervelende wieken.


Foto's Mariëtte Schrijver eerste prijs smartphone fotografie

Lisa Hamstra voert ons mee naar een uitgemergeld bos vanuit een vliegtuig gefotografeerd, zo lijkt het lijkt het. Maar dat is maar schijn. Lisa: 'Al lange tijd ben ik gefascineerd door optische illusies en vergankelijkheid. In deze foto's heb ik beide fascinaties kunnen verenigen. De beelden zijn detailfoto's van verweerde oppervlakken.' Zij won de eerste prijs bij het thema Vrij Werk.


Foto Lisa Hamstra eerste prijs thema vrij

Pascale Hustings won met haar prachtige interieurfoto's een eervolle vermelding. Zij schrijft: 'Neochori spiti is een serie foto's gemaakt in een onbewoond huis in een dorpje op Samos. Er zijn veel van dit soort lege panden op de eilanden, de bewoners zijn noodgedwongen vertrokken naar de stad op zoek naar een beter leven. Liefdevol worden de huizen onderhouden in de meestal ijdele hoop op terugkeer van de oorspronkelijke bewoners.'


Foto Pascale Hustings eervolle vermelding

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie