Indrukwekkende documentaire

Wereld Pers Foto Groningen toont 'Women of Venezuelan Chaos'

Remco Stunnenberg 198 0
In Groningen is vorige week de Wereld Pers Foto Groningen van start gegaan. Dit event duurt nog tot en met 2 december en heeft een prachtig en inspirerend programma. Zo wordt zaterdag aanstaande onder andere de actuele en aangrijpende documentaire 'Women of Venezuelan Chaos' vertoond.

Op de World Press Photo of the Year, gemaakt door Ronaldo Schemidt, zien we José Victor Salazar Balza (28) die vlam vat temidden van een gewelddadige botsing met de oproerpolitie tijdens een protest tegen President Nicolás Maduro, in Caracas. Sinds 2010 is er in Venezuela een diepe economische en politieke crisis gaande. Dit heeft onder andere geresulteerd in het feit dat negentig procent van de bevolking in armoede leeft, er grote tekorten zijn aan werk en basisvoorzieningen en nationale misdaadcijfers ongekend hoog zijn.

Prangend

Dit actuele en prangende conflict vormt ook het toneel van de documentaire Women of Venezuelan Chaos, dat de impact van de noodsituatie op gewone mensen in Venezuela op indrukwekkende wijze verbeeldt. Verschillende vrouwen van talrijke generaties en achtergronden vertolken hierin hun kijk op het conflict en de impact ervan op hun eigen leven.

NonFiction Photo Academy

De documentaire is onderdeel van het NonFiction Photo Academy Extern programma. De filvertoning vindt plaats in Forum Images Groningen en begint om 14.00u. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Lees ook: Wereld Pers Foto Groningen

Rondleiding: Visual Global Politics

Ook vind er op zaterdag een interessante rondleiding plaats. Wat is de impact van beeld op hoe wij de wereld en elkaar zien? Hoe worden verschillende culturen verbeeld door de ogen van de westerse fotograaf?

De rondleiding in de Synagoge Groningen schijnt meer licht op de tentoonstelling in het thema Visual Global Politics en staat onder leiding van dr. David Shim, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij maakt verbindingen tussen de meest uiteenlopende aspecten van visuele cultuur: van stripboek tot satellietbeeld en komt vervolgens tot verrassende conclusies over de wereld om ons heen.

De rondleiding duurt een uur en start om 17.00u. Tickets voor deze rondleiding vind je hier.

Lees ook: NonFiction Photo Academy lezing van Kadir van Lohuizen

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco