Tips van Stewart Carroll

Vervang luchten in elke foto met slechts één klik in Luminar 4

Christel de Wolff 4405 0
Waarom zou je de lucht van een foto willen vervangen? Omdat het kan! Het is erg leuk om zulke mogelijkheden binnen handbereik te hebben. Stewart Carroll neemt je mee in zijn werkwijze.

Behalve dat het een creatieve toepassing is om luchten te veranderen, kun je het ook inzetten om een foto te  'repareren'. Dit is extreem handig bij bijvoorbeeld dronefotografie, waarbij je een kleinere sensor gebruikt en felle luchten slecht worden weergegeven.  Dit voorbeeld laat zien wat ik bedoel. In de eerste RAW-opname van een DJI Mavic Air konden we niet genoeg detail in de hoogtepunten herstellen. Met een snelle vervanging van de lucht kregen we een veel beter resultaat dat trouw was aan het origineel.


Hopetoun House voor en na bewerking in Luminar 4

Je kunt ook zien hoe we de lucht subtiel hebben verbeterd in deze GoPro-foto (en ongewenste objecten hebben verwijderd en een opvallende kleurgradatie hebben toegevoegd).


Opname van een Lamborghini voor en na bewerking in Luminar 4

Ik zou onze post-productie vaardigheden in Adobe Lightroom samenvatten als vrij goed en onze Adobe Photoshop vaardigheden als niet zo geweldig.

We hebben ons onlangs door een lange YouTube Photoshop tutorial heen gewerkt over het toevoegen van bewegingsonscherpte aan een statische auto. Een uurtje later gaf ik het op - ik kreeg gewoon niet het resultaat waar ik naar op zoek was. Photoshop is ongelofelijk programma, maar het kan een sleur zijn en heeft een steile leercurve. Als we een complexe luchtvervanging zouden proberen op een van onze luchtpanorama's, weet ik zeker dat we hetzelfde resultaat zouden hebben! 


Mavic Air RAW-foto van Hopetoun House voor en na bewerking in Luminar 4

We zijn wat ik zou noemen opportunistische luchtfotografen. Als we in het noorden filmen voor een klant, maken we wat rauwe foto's of panorama's op onze DJI Mavic 2 Pro-drone. Zelden kunnen we uren wachten op de perfecte omstandigheden.

Mavic 2 Pro panorama van Glencoe, Schotse Hooglanden [bewerkt in Luminar 4]

Met dit in gedachte wisten we dat we het moesten proberen, nadat we gehoord hadden over Luminar 4's één-klik AI Sky Replacement. Het idee om een niet-inspirerende hemel in enkele ogenblikken te vervangen was vrij aantrekkelijk - ook al klonk het te mooi om waar te zijn.

Glencoe, Schotse Hooglanden [onbewerkt]

We hebben dit negen-fotopanorama in Glencoe op de zeldzaamste dagen vastgelegd - een helderblauwe hemel! Het is opvallend, maar de lucht is vlak en oninteressant. Laten we dat veranderen in Luminar 4:

1.            Open de afbeelding in Luminar.
2.            Zoek het AI Sky-vervangingshulpmiddel.
3.            Zoek het vervolgkeuzemenu Hemelselectie met vervangende luchten.
4.            Selecteer Dramatic Sunset 1

Boem! De lucht wordt vervangen. Serieus, zo gemakkelijk is het!

Persoonlijk hou ik van deze levendige vervangende hemel. Maar laten we iets discreter proberen, met Dramatic Sunset 5.
Mooi! Als je inzoomt, kun je de pixel-perfecte nauwkeurigheid van Luminar 4 zien:

Als je je hemelvervanging wilt verfijnen, kun je de horizon aanpassen, de temperatuur en de belichting veranderen, atmosferische nevel toevoegen en de hemel onscherp maken.

Een van de aanpassingen die ik het meest waardevol vind is Relight Scene. Je vervangende hemel zal niet altijd perfect passen bij het origineel, dus Luminar 4 past de kleur en belichting voor je aan. De kracht hiervan wordt gecontroleerd door Relight Scene.

Bekijk dit voorbeeld:

Een mooie epische vervangingshemel voor de nachtelijke hemel! Het originele gedeelte van het beeld is echter een beetje helder. Geen probleem. Laten we de Relight Scene schuifknop verplaatsen van 20 naar 60.


Nu hebben we een betere belichting en kleurencombinatie!

De foto hieronder is een klassiek voorbeeld van het feit dat we het prachtige avondlicht slechts enkele minuten missen. Maar kijk eens naar die bomen: Ik heb geen zin om dat te maskeren in Photoshop.

Old Castle Lachlan, Schotland [onbewerkt]

In de verwachting dat Luminar 4 het moeilijk zou hebben, kon ik niet geloven hoe het de vervangende hemel rond elke tak verweefde.

Old Castle Lachlan, Schotland [bewerkt in Luminar 4]

Luminar 4 functioneert zowel als stand-alone software en als een plugin voor bijvoorbeeld Lightroom, en we gebruiken het op beide manieren.

In de foto hieronder hebben we geëxperimenteerd met een dramatische verandering en hebben we onze eigen lucht geïmporteerd. We hebben de Sky Global en Sky Local schuifregelaars aangepast om de vervanging van de lucht te verbeteren. We hebben ook een beetje Atmospheric Haze toegevoegd voor een betere match met het landschap.
Lowther Hills, Scotland [unedited] Lowther Hills, Scotland  [edited in Luminar 4]

Het is de moeite waard om er ook op te wijzen dat AI Sky Replacement slechts één functie is van deze zeer capabele foto-editor. Dus voor wie die niet enthousiast zijn over Adobe's abonnementsmodel, Luminar 4 schaf je slechts één keer aan en kun je voor altijd blijven gebruiken. 

Met een beeldmanipulatietool die net zo krachtig en toch gebruiksvriendelijk is als Luminar 4's AI Sky Replacement, bestaat er altijd een risico op overdaad. Er is een zekere ironie: hoe makkelijker een tool te gebruiken is, hoe meer ervaring er nodig is om een smaakvol en discreet resultaat te garanderen. Als je twijfelt, ga dan een uurtje weg van de computer en kom met een frisse blik terug. En vooral, veel plezier!

Aan de slag met Luminar 4

Klik op de link om te zien hoe Stewart een lucht in Luminar 4 vervangt. Probeer het dan zelf door een gratis proefversie van Luminar 4 te downloaden. Tevens kun je met de exclusieve kortingscode DIGIFOTO € 10,- besparen op de volledige verkoopprijs.

Over Stewart Carroll

Tien jaar geleden omarmde Stewart Carroll zijn passie voor fotografie en filmmaken en vormde hij samen met zijn huidige vrouw Alina twee boutique digital content productiebedrijven. Vroegtijdige gebruikers van dronetechnologie hebben een enorme bibliotheek aan luchtfoto's opgebouwd voordat ze eindelijk het YouTube-kanaal van The Drone Filmguide lanceerden.

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel