Ultiem diafragma: het Kipon Ibelux 40 mm f/0.85 objectief

Ultiem diafragma: het Kipon Ibelux 40 mm f/0.85 objectief

Eefke Burg 356 0
De meeste lichtsterke objectieven komen uit rond f/1.4 of als je geluk hebt f/1.2. Er is af en toe een objectief met een diafragma van f/0.95, maar deze Kipon gaat nog verder. In deze video review zie je hoe de Kipon Ibelux 40mm f / 0.85 het doet.

Fotografiestills uit video: Christopher Frost

Kipon Ibelux 40 mm f/0.85: alleen voor cropsensor

De video waar waarin de Kipon Ibelux 40 mm f/0.85 aan bod komt is gemaakt door Christopher Frost Photography. ‘Doordat je het objectief op een cropsensor gebruikt, is het een fullframe equivalent van 60mm,’ vertelt Frost. De 40mm f/0.85 heeft een extreem maximaal diafragma, maar liefst 1,44 stops meer licht dan een f/1.4 lens en zelfs een derde van een stop meer licht dan een f/0.95 lens. Goed om te weten is dat de 40 mm f/0.85 alleen voor crop sensor-body’s beschikbaar is, maar dan nog heb je de beschikking over een enorm diafragma, wat veel oplevert op het gebied van scherptediepte.

Lees ook: Podcast: indrukwekkende verhalen van mensen over de hele wereld, straatfotografie, nieuwe Olympus camera en meer!

Dat het objectief alleen voor cropfactorcamera’s beschikbaar is, hoeft geen probleem te zijn. Als je het objectief in combinatie met een Fujifilm X-systeemcamera zou combineren, heb je een indrukwekkende beeldkwaliteit. Het objectief heeft 10 diafragmabladen voor een zachte bokeh en is volledig ontworpen in metaal waardoor het robuust aanvoelt. Houd er wel rekening mee dat je bij dit objectief gebruik maakt van handmatige scherpstelling en dat er geen automatische scherpstelling mogelijk is, wat goed om te weten is als je je richt op razendsnelle actiefoto’s.

Lees ook: Drie Zeiss objectieven waarvan een landschapsfotograaf droomt

In de voorbeeldfoto’s die de fotograaf maakt is te zien wat een spectaculaire onscherpe achtergrond het objectief produceert. Er lijkt in de voorbeeldfoto’s wel sprake te zijn van vignettering. Als je de vergelijking die de fotograaf in zijn video doet tussen de Sigma 40mm f/1.4 en de Kipon Ibelux 40 mm f/0.85, dan geeft het objectief een stuk minder contrast weer, is er sprake van flaring en een sterkere chromatische aberratie.

Bekijk de review van de Kipon Ibelux 40 mm f/0.85

Bekijk de video hieronder voor de volledige review van Frost en oordeel zelf, aan de hand van een aantal van zijn bizar mooie foto’s.

 

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke