Nikon Z6 en Z7

Uitgelekte foto's van spiegelloze Nikon Z6 en Z7 geven alvast een paar kenmerken prijs

Dre de Man 862 0
Morgen is de echte introductie van de nieuwe Nikon Z6 en Z7 spiegelloze camera’s, maar vanmorgen lekten er een aantal productfoto's. Afgaande op de foto’s van Nikon Rumors kunnen we al een paar conclusies trekken.

De eerste conclusie is dat Nikon direct in de aanval gaat. Dat wil zeggen, fabrikant Sony die tot nu toe de markt voor spiegelloze fullframe-camera’s voor zich had, heeft er een grote concurrent bij. De Nikon-camera’s lijken uiterlijk op de Sony a7-serie, maar zijn zo gevormd dat ze beter in de hand liggen. De uitvoering in twee modellen á la a7 en a7r is ook een directe aanval op Sony. We weten overigens morgen pas zeker of ze ook respectievelijk 24 en 45 megapixels zullen hebben. Theoretisch zou er nog een s-model kunnen zijn maar je mag ervan uitgaan dat Nikon zich eerst richt op het grootste deel van de markt.

 Meer foto's via Nikon Rumors.

Zoomzoeker

De tweede conclusie is dat de twee body’s uiterlijk identiek zijn. Ze zijn even groot en hebben dezelfde knoppen. Wat we niet weten, is of de elektronische zoeker van de Z7 beter is dan die van de Z6 en zelfs niet eens welk het duurdere model is – al zou je verwachten dat dat het hogere cijfer is.

Nu we het toch over de zoeker hebben: de draaiknop rechts op de zoeker is te groot om alleen voor de dioptrieregeling (aanpassing aan de scherpte van je oog) te dienen. Zeer waarschijnlijk is het een combinatie-knop: dioptrieregeling en een optische en/of elektronische zoom. Je moet weten dat een elektronische zoeker een beeld geeft dat ongeveer een centimeter groot is. Via een systeem van lensjes wordt dat sterk vergroot weergegeven zodat het lijkt alsof je naar een foto ter grootte van een postkaart of groter lijkt. Dit is ook de reden waarom bij twee elektronische zoekers die hetzelfde aantal beeldpunten hebben, het beeld qua scherpte, contrast, helderheid én grootte flink kan verschillen. Nikon heeft een patent voor een zoomoculair.

Inzoomen kun je bij een elektronische zoeker voor meerdere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld voor handmatig scherpstellen. Dat is een handiger systeem dan bij de concurrentie, omdat het dan traploos is. Maar nog mooier zou het zijn, wanneer je traploos kunt inzoomen van full frame naar APS-C of zelfs verder. Dat zou zelfs het DX-formaat (dus een spiegelloze D500) overbodig maken. De D500 heeft namelijk net zo veel megapixel als de D850 in DX-crop.

Fn-knoppen

Dan nog iets, de camera heeft aan de voorkant twee Fn-knoppen. Het voordeel van een spiegelloze camera is dat de scherptedieptecontrole-knop zelden nodig zal zijn; je kunt immers een helder zoekerbeeld zien met gesloten diafragma. Daarom heb je er in feite een extra Fn-knop bij op een ideale plaats: direct naast het objectief zodat je er al fotograferend meteen bij kunt. Dat is één van de voorbeelden van de beloofde zeer goede ergonomie van de nieuwe Nikon-camera’s. Een ander voordeel hebben we al besproken: de vorm van de camera en de grip die ondanks het compacte formaat het comfortabel gebruik van grote objectieven mogelijk maakt. De knoppen rond de ontspanknop zitten op bijna dezelfde plaats als bij de Nikon spiegelreflexcamera’s en dat is in meerdere opzichten een heel goede keuze.

Topdisplay

Een ander aardig detail is dat de camera’s een topdisplay hebben met elektronische inkt, zoals we die kennen van onder meer Leica en Fuji. Dat ziet er goed leesbaar uit en zal heel weinig energie kosten.

De rest van de conclusies laten we over voor morgen, want dan is de officiële introductie. Bereid je voor op een zeer uitvoerige presentatie. Wij zijn er klaar voor!

Lees meer

Dit is alles wat er tot nu toe bekend is over Nikon's spiegelloze camera's:

 Meer foto's via Nikon Rumors.

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre