'Spelen met licht’ weken bij Kamera Express

Tips: creatief met licht - #Spelenmetlicht

Redactie DIGIFO... 1385 0
Waarom spelen met licht? Spelen met licht kent meerdere toepassingen. Door te spelen met licht kun je je foto’s van diverse creatieve effecten voorzien. Denk bijvoorbeeld aan het bevriezen van onderwerpen met een flitser en het creëren van lighttrails door gebruik van het tweede gordijn.

Tijdens de ‘spelen met licht’ weken kun je bij Kamera Express terecht voor diverse workshops en lezingen en zijn er veel aanbiedingen op allerlei producten. Zo kun je op een toegankelijke manier je eerste stappen zetten om creatief om te gaan met licht. Hieronder volgen alvast wat tips!Kamera Express

Tip 1: gebruik eens een flitser met daglicht

Spelen met licht kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het combineren van daglicht met flitslicht. Dit heeft de volgende voordelen: je kunt het contrast van je foto beheersen, het licht vormgeven en beweging bevriezen. De combinatie van dag- en flitslicht komt voor in allerlei takken van fotografie. Sport- fashion- en paparazzifotografen maken allemaal gebruik van deze techniek. Jasper Doest (natuurfotograaf) is één van de weinige fotografen die gebruik maakt van kunstmatig licht in natuurfotografie. Hij zegt daarover het volgende: “Fotografie is spelen met licht. Als je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van kunstlicht denk ik dat je jezelf enorm beperkt als je dat niet doet”. 

Tip 2: experimenteer eens met flitsen op het tweede gordijn

Als je op het tweede gordijn flitst dan gaat de flitser pas aan het eind van de belichtingstijd af. Omdat een flits een zeer korte duur heeft ( 1/300sec tot wel 1/6500sec bij reportage flitsers) is het mogelijk om een onderwerp met de flits te bevriezen. In combinatie met een lange sluitertijd kan dit leuke beelden opleveren.

Tip 3: gebruik een lichtmeter

Een externe lichtmeter is een perfect hulpmiddel om de juiste belichtingsinstellingen te krijgen. Portretfotograaf Brendan de Clercq is fan van lichtmeters. “Meten is weten. Ik wil weten wat mijn licht doet. Dan hoef ik me daar niet druk om te maken en kan ik me focussen op het creatieve”. Een goede belichting is de basis van elke foto, als de belichting goed zit dan kun je creatief aan de slag!

Tip 4: werk eens met een reflectiescherm

Reflectieschermen heb je in verschillende soorten en maten, maar wanneer gebruik je deze nu precies? Met een reflectiescherm kun je bestaand licht (bijvoorbeeld daglicht) gebruiken om schaduwen uit te lichten van een model of uit een andere hoek extra licht toevoegen. Ook is een reflectiescherm uitstekend te gebruiken in de studio. Wanneer er bijvoorbeeld een setup is met slechts één lamp is het mogelijk om schaduwen weg te werken.

Dit was slechts een tipje van de sluier. Wil je meer weten over hoe je creatief met licht om kunt gaan? Kamera Express geeft tips! Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd rondom het thema spelen met licht. Denk bijvoorbeeld aan een lezing lightshaping door Rogier Bos (meerdere data en locaties), een productdemo van Olympus en Profoto onder leiding van gerenommeerd portretfotograaf Brendan de Clercq en diverse algemene workshops studiofotografie. Geïnspireerd geraakt? Dan zijn er natuurlijk ook mooie aanbiedingen. 

Kamera Express

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie