5 tips voor de mooiste dierenfoto

Redactie DIGIFO... 3781 0

Dieren zijn een enorm geliefd onderwerp om te fotografen, voor zowel beginnende fotografen als doorgewinterde professionals. Of je nu gaat voor je eigen trouwe viervoeter of voor een exotisch en wild exemplaar op de savanne of in de dierentuin, met een dier voor je lens kun je rekenen op avontuurlijke of juist vertederende plaatjes. Zin om ook aan de slag te gaan met dierenfotografie? In dit artikel geeft Kamera Express je 5 tips zodat je goed van start gaat!  

1 Bedenk goed welk beeld je wil overbrengen 

Dierenfoto’s zijn er genoeg, maar dierenfoto’s die uniek zijn en waarmee een emotie wordt opgeroepen, zijn er minder. Het is dus belangrijk om voor je begint met fotografen goed na te denken wat je wil bereiken met je foto’s. Wil je bijvoorbeeld het karakter van het dier vastleggen? Verdiep je dan in het dier en zijn meest opvallende eigenschappen en focus je daarop. Denk aan het brullen van een leeuw, de lange nek van een giraffe, de snelheid van een haas en de nachtvlucht van de vleermuis. Zo breng je het dier in beeld zoals het is en vermijd je saaie foto’s.  

2 Kies het juiste perspectief en bereid je voor 

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar hou bij het maken van je foto’s rekening met de grootte van het dier. Kleine dieren fotografeer je beter vanuit een kikkerperspectief dicht bij de grond. Trek dus niet je netste kleren aan als je buiten aan het werk bent. Wil je vogels fotograferen? Ga dan na of je gebruik kan maken van een vogelhut. Wissel ook eens van perspectief, ga bijvoorbeeld in een ondiepe sloot staan of klim de boom in. Alles voor het perfecte plaatje! Nog meer weten over het juiste perspectief? Bekijk dan onze tips.

3 Ga voor geschikte apparatuur 

Ga je vogelspotten of op safari? Kies dan een telelens. De zoomfunctie van dit soort lenzen is groot, waardoor het mogelijk is dieren op grote afstand heel dichtbij te halen. Daarnaast kun je door de grote brandpuntafstand je onderwerp gemakkelijk ‘los’ laten staan van de achtergrond. Let wel op, bij het gebruik van een telelens is een statief haast onmisbaar. Ga je liever voor het fotograferen van insecten? Dan kun je met een macrolens een hele nieuwe wereld verkennen die je met het blote oog niet ziet. Overweeg een ringlamp of ringflitser voor het voorkomen van ongewenste schaduwen én voor wat extra licht op het insect.  Bekijk hier alles wat je nodig hebt voor de beste dierenfoto’s.

4 Kies de juiste camera instellingen 

Ga je vogels of andere snelle dieren fotograferen? Dan is een korte sluitertijd erg belangrijk om het dier scherp en duidelijk op beeld te krijgen. Wil je juist wel bewegingen vastleggen? Kies dan voor een lange sluitertijd. Naast sluitertijd is ook een snel autofocussysteem van belang. Als de camera niet snel genoeg scherpstelt, heb je ondanks de korte sluitertijd alsnog onscherpe foto’s. Zet de autofocus daarom altijd op de ‘continuous’ modus en kies meerdere scherpstelpunten, zodat de camera de vogel blijft volgen terwijl hij in beweging is.Wil je een rustige achtergrond? Kies dan voor een groot diafragma. Zo creëer je een mooie bokeh effect. 

5 Kies de juiste achtergrond of locatie 

Vergeet niet dat het belangrijk is goed na te denken over de achtergrond van je foto. Maak je een portretfoto van je huisdier? Dan is een rustige en gelijkmatige achtergrond vaak het mooist. Op die manier komt je onderwerp zo goed mogelijk naar voren. Trek je de natuur in? Dan is het mooi om te laten zien wat de natuurlijke leefruimte van het dier is. Je kunt de foto dan bewust meer op afstand nemen, zodat je de omgeving goed ziet. Er zijn vele mogelijkheden. Maar vraag je voor je begint af hoe je het dier het best een plaats kunt geven in het geheel van de compositie. Wil je meer weten over dierenfotografie? Bekijk dan de themapagina.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie