TikTok: presentatie én leerplatform

Redactie 1130 0
Inmiddels hoeven professionele- en hobby fotografen zich niet meer te schamen voor hun presentatie op Instagram, maar op een verschijning op TikTok wordt toch nog een beetje neergekeken. Wat een paar maanden geleden nog werd gezien als een leuke speeltuin voor pubers, wordt nu ontdekt als educatie en inspiratieplatform door professionals. Van en voor alle leeftijden. In dit artikel lees je waarom TikTok relevant is voor jou als fotograaf.

Wat is TikTok?

De app TikTok is het laatste jaar erg populair geworden. Het is zelfs zo populair dat Instagram het nodig vond om bepaalde features van TikTok te kopiëren. Instagram Reels is bijvoorbeeld een directe kopie van een de voornaamste functie van TikTok: het delen van korte filmpjes tussen de 15 of 60 seconden. De content is uitdagend breed: en er is van alles te vinden, aangepast aan de voorkeuren van de gebruiker.

Waarom op TikTok?

Omdat de app zo’n succes is en zeer toegankelijk voor een breed publiek, is het niet gek dat fotografen het een ideaal medium vinden om hun werk te presenteren. Maar ook om tips te delen en zo hun publiek te betrekken bij het maakproces. Vooral trouwfotografen en modefotografen doen het erg goed op de app. Dit soort fotografen krijgen soms wel miljoenen views op een kort filmpje over het maken van een foto. Deze toegankelijkheid heeft ook een positieve invloed op het fotografie vak. Ook al is de content alleen te benaderen via de multifunctionele telefoon met high-tech camera, de korte tutorials en tips wakkeren de interesse voor digitale fotografie aan bij een hele nieuwe generatie.

Netwerken

Fotografen zijn experts als het gaat om belichting, compositie en poseren, en dit kunnen ze goed inzetten bij het maken van filmpjes in de app. Er zijn daarom ook een hoop TikTok gebruikers die juist om die reden dit soort filmpjes te maken: om andere gebruikers te helpen. Beginnende fotografen raken geïnspireerd en kunnen groeien. Dit zou dus best eens de toekomst kunnen zijn: er zijn nu al veel voorbeelden van kunstenaars of creatievelingen die worden ontdekt op TikTok. Het is een bewezen platform voor de groei van hun eigen netwerk en biedt nieuwe kansen binnen een nieuw publiek. TikTok is voor een zelfstandige - maar ook voor de hobbyfotograaf een aanbeveling om toe te voegen aan je socials. 

Binnenkort lees je hier meer over!

Dit was een korte introductie over TikTok. Binnenkort zullen wij dieper op de fotografen ingaan en uitlichten.

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie