Silhouette Challenge: Pas op voor deze videotrend!

Bibi Williamson 405 0
Afgelopen week is er op het sociaal media platform TikTok een trend erg uit de hand gelopen. Het gaat om de #silhouettechallenge, oftewel de “Silhouet Challenge”. Sommige video’s hebben al zelfs meer dan een miljoen views, maar helaas nam de trend een duistere wending.

De Silhouette Challenge is een trend waarbij vooral jonge meisjes “verleidelijk” dansen terwijl de details van hun lichaam worden verhuld door alleen het silhouet te tonen. Bij het gebruik van een speciale rode filter worden de details automatisch grotendeels verduisterd. Ondanks dat je lichaam als een silhouet zwart kleurt en je omgeving rood, is deze filter niet veilig. Mensen hebben namelijk een manier gevonden om het rode filter te verwijderen. Wat betekent dat je video meer van je zal onthullen dan de bedoeling was. Hierbij worden software en bewerkingstechnieken gebruikt die niet extreem moeilijk zijn. Ook worden deze trucjes gedeeld op YouTube, waarna meer mensen de originele beelden kunnen zien.

Poging tot meer Body Positivity

Het was eigenlijk juist de bedoeling om met deze trend het zelfvertrouwen te bevorderen. De TikTok gebruikers filmen eerst zichzelf (meestal in een deuropening) volledig gekleed in comfortabele kleding. Daaroverheen speelt een remix van Paul Anka's nummer 'Put Your Head on My Shoulder'. Wanneer de "drop" in de remix komt, wordt de video afgebroken en vervangen door een rode gefilterde weergave van het silhouet van de persoon dat danst. Sommige deelnemers van de Silhouette Challenge houden dan hierbij ook hun kleren aan, maar om een beter silhouet te creëren doen anderen dat niet. Sommige meisjes poseren zelfs naakt, ervan uitgaande dat het rode filter hun privacy zal beschermen.

Silhouette Challenge wordt massaal verbannen

Het is al algemeen bekend dat je geen naakte beelden op YouTube mag plaatsen. Maar omdat je geen naaktheid ziet bij het bewerkingsproces gaat het officieel gezien niet tegen de regels in. Voor nu proberen internetservices zoals Google en Reddit het uploaden van bewerkte #silhouettechallenge-video's te blokkeren. Als je er ooit over nadenkt om zelf slimme bewerkingstechnieken te gebruiken om iets gevoeligs in een foto of video die je online plaatst te verbergen, moet je twee keer nadenken en ervan uitgaan dat je privacy niet zo beschermd is als je denkt.