#thuisblijven deel 2: spectaculair waterballet in DIY-setting

fotografie ideeën voor in en om het huis

#thuisblijven deel 2: spectaculair waterballet in DIY-setting

Christel de Wolff 4538

Laat je niet gek maken! Ook in eigen huis en tuin zijn genoeg fotografie onderwerpen te vinden waarmee je aan de slag kunt. Zo blijf je je creativiteit prikkelen. In deze reeks artikelen delen we creatieve oefeningen voor thuisblijvers en binnenzitters. We hebben alle ideeën voor je uitgetest. Succes gegarandeerd dus!

In deel één daagden we je uit om eens met een andere blik naar je woonkamer, slaapkamer of wat ons betreft zelfs je schuurtje, te kijken. Fotografie in en om het huis kun je zo gek maken als je zelf wil. 

Aan de slag!

Om mee te doen aan deze thuisfotografie-reeks heb je geen specifieke apparatuur nodig. Voorop staat dat je een camera nodig hebt en een objectief waar je bekend mee bent. Ook met je smartphone in de hand kun je al aan de slag. Verder nog iets? Dat hangt af van de ideeën die je wil uitvoeren. Wil je aan de slag met spannend licht? Dan heb je waarschijnlijk een lichtsetje nodig, al kun je in sommige gevallen ook nog best wegkomen met een bureaulamp! Kortom, wees creatief, wees flexibel.

Oefening 2: high speed waterfotografie

Voor wie zich na één oefening al verveeld, of wie gewoon wat meer actie wil beleven is er deze leuke truc: splash fotografie. Pas op, het kan een natte boel worden!

  1. Zet je camera op een statief
  2. Vul een bak met water (mag ook een glas zijn) en plaats die in het beeld van je camera
  3. Stel handmatig scherp op het midden van de bak water of het glas en selecteer een snelle sluitertijd. Pas je diafragma en ISOwaarde hierop aan
  4. Vraag huisgenoten om een voorwerp zoals een ijsblokje of een aardbei in het water te laten vallen op jouw teken. Wanneer je alleen woont, gebruik je natuurlijk een afstandsbediening om je foto’s mee te maken.

Deze foto maakte ik met de Sony A7RIV op een brandpuntsafstand van 90mm, diafragma f/4 en ISO 2500. Ik koos voor een sluitertijd van 1/2500 sec. De enorme resolutie van 61 megapixels is zeker welkom in een gedetailleerd shot als dit! 

Het licht in bovenstaande foto is verkregen met een honingraad grid met warm licht aan de linkerkant en een softbox met helder wit licht aan de rechterkant. De egale achtergrond betreft een grijs achtergrondscherm. Wanneer je dit niet hebt kun je ook een groot vel papier, een laken of een rustige muur kiezen als achtergrond. Door geen lichtbron op de achtergrond te zetten, zal deze automatisch donker uitvallen en daardoor niet afleiden van het onderwerp.  Hieronder zie je een uitgezoomde versie van de werkplek, met dank aan Sony. 


Protip: een stopmotion maken

Door je camera niet alleen op een snelle sluitertijd, maar ook op burst te zetten, wordt de kans groter dat je een mooi shot maakt. De foto maakt dan op jouw teken meerdere foto’s achter elkaar. Ook leuk: je hebt meteen materiaal voor een stopmotion filmpje!

Kun jij het beter?

Ga jij aan de slag met deze oefening? Deel je resultaten dan met ons in de lezersgallery. We vinden het geweldig om te zien met welke creatieve oplossingen jullie altijd weer weten te komen. Kortom, laat ons maar even zien hoe het écht moet! 

#thuisblijven reeks

Dit is de tweede oefening uit de nieuwe reeks. Hou onze website in de gaten voor updates en nieuwe prikkelende fotografie ideeën voor in en om het huis.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel