Daar is hij dan!

Sony introduceert officieel de Alpha 7R IV-camera in Dublin

Siem van Woerkom 1018 0
'S werelds eerste 35mm full-frame back-illuminated Exmor R CMOS-beeldsensor met 61,0 MP en de nieuwste generatie BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor. DIGIFOTO Pro was aanwezig op de onthulling in Dublin.

Bekijk hier de allereerste sample images met de Sony Alpha 7R IV

Een nieuw gezicht

Een full-frame camera met de hoogste resolutie van Sony tot nu toe: de nieuwe Alpha 7R IV. Indrukwekkende beeldkwaliteit met een hoge resolutie en groot dynamisch bereik, high-speed continuous shooting en nog veel meer. We hebben al een tijdje op deze camera zitten wachten en vandaag is hij dan eindelijk aangekondigd. DIGIFOTO Pro was in Dublin om alles te weten te komen over dit prachtige nieuwe flagship model. 

Wat is er allemaal nieuw aan deze nieuwe leider binnen de A7R lijn? De Alpha 7R IV heeft onder andere een nieuw ontwikkelde 35mm full-frame back-illuminated CMOS-beeldsensor met een resolutie van 61,0 MP. De back-illuminated sensor en ruisonderdrukkingstechnieken leveren samen een beeld met extreem weinig ruis, goede prestaties op het gebied van gevoeligheid en extreem hoge beeldkwaliteit. De camera heeft een dynamisch bereik van 15 stops bij lage gevoeligheidsinstellingen. Dit resulteert in gelijkmatige, natuurlijke gradaties, van diepe schaduwen tot zeer lichte tinten. Ook gebruikt de Alpha 7R IV algoritmes die door de meest recente Alpha-camera’s worden gebruikt ten behoeve van uitstekende kleurreproductie.

Over schokken en kleine bewegingen tijdens het fotograferen hoe je je geen zorgen te maken, aangezien dit nieuwe full-frame model is uitgerust met innovatieve 5-assige in-body beeldstabilisatie geoptimaliseerd voor het maken van hi-res opnamen. Je wint hier in praktijk zo'n 5,5 stops mee! Daarnaast is de sluiterunit nauwkeurig opnieuw ontworpen om de geringste beweging die ruis zou kunnen veroorzaken te compenseren.

Ongekende EVF

De Alpha 7R IV is uitgerust met een zoeker met de hoogste resolutie van alle camera's van Sony: een UXGA OLED Tru-Finder EVF met 5,76 miljoen beeldpunten. Deze nieuwe zoeker beschikt over circa 1,6x de resolutie van de EVF in de Alpha 7R III en zorgt voor een uiterst nauwkeurige, levensechte weergave van de scène in het frame. De beeldkwaliteit kan worden ingesteld op 'Standaard' of 'Hoog' met een vernieuwingsfrequentie van 60 of 120 fps.

Daarnaast heeft de nieuwe camera een ontwikkelde Pixel Shift Multi-opnamefunctie waarmee maximaal 16 full-res beelden kunnen worden samengesteld. In deze modus verschuift de camera extreem nauwkeurig de sensor in stappen van een halve of hele pixel. De camera legt zo 16 aparte pixel shift beelden van in totaal 963,2 miljoen pixels aan gegevens vast en voegt ze samen tot een beeld van 240,8 miljoen pixels (19.008 x 12.672 pixels) door middel van de Imaging Edge-desktop software. Deze geavanceerde modus is ideaal voor het fotograferen van architectuur, kunstwerken of andere objecten die geschikt zijn voor stillevenfotografie en levert bijzonder veel details en kleurprecisie.

'De Sony Alpha 7R IV zet een nieuwe standaard voor resolutie en detail in een full-frame camera. Sony bewijst wederom dat ze blijven innoveren en grenzen verleggen. Het ultieme detail en de resolutie in combinatie met de optische beeldkwaliteit van de G-Master-lenzen maken de Alpha 7R IV de perfecte tool voor mijn landschapsfotografie,' aldus Albert Dros, Professional Landscape Photographer, Sony Imaging Ambassador.

Snel, sneller, snelst

De Alpha 7R IV kan opnames maken met maximale resolutie tot wel 10 fps, met continue, nauwkeurige AF/AE-tracking tot ongeveer 7 seconden in de full-frame, full-res-modus (JPEG/RAW) en ongeveer 3x zo lang in de APS-C-modus voor beelden van 26,2 MP. Dankzij deze snelle optie kunnen bewegende objecten zeer nauwkeurig en uiterst gedetailleerd worden vastgelegd.

Het verbeterde scherpstelsysteem van de Alpha 7R IV bestaat uit 567 brandpuntsvlak fasedetectie-AF-punten die circa 74% van het beeldbereik afdekken. Ook zijn er 425 contrast-AF-punten die voor extra precisie en betrouwbaarheid zorgen bij weinig licht en andere omstandigheden waarin het best contrast-AF gebruikt kan worden. De hogere dichtheid van de AF-sensor en de verfijnde trackingalgoritmes van de nieuwe camera geven een merkbare verbetering van de trackingprestaties, waardoor complexe en plotselinge bewegingen van het object betrouwbaar en met grotere precisie dan ooit kunnen worden gevolgd.

'De Sony Alpha 7R IV zet een nieuwe standaard voor resolutie en detail in een full-frame camera. Sony bewijst wederom dat ze blijven innoveren en grenzen verleggen. Het ultieme detail en de resolutie in combinatie met de optische beeldkwaliteit van de G-Master-lenzen maken de Alpha 7R IV de perfecte tool voor mijn landschapsfotografie'. Aldus Albert Dros, Professional Landscape Photographer, Sony Imaging Ambassador

Deze foto konden we maken tijdens de geheime perspresentatie in Dublin eerder vandaag. 

Video innovaties

Behalve de mogelijkheden voor foto's presteert de nieuwe Alpha 7R IV uitstekend als volwaardige filmcamera. Met video-opnamen in 4K (3840 x 2160 pixels) zonder pixel binning. Dit biedt hoogwaardig 4K-beeldmateriaal met uitzonderlijk veel details en diepte. Ook is S-Log 2 en S-Log 3 beschikbaar voor maximale flexibiliteit in kleurgradatie: S-Log 3 zorgt voor een dynamisch bereik van in totaal 14 stops. HLG (Hybrid Log-Gamma) is eveneens beschikbaar op de Alpha 7R IV ter ondersteuning van een directe HDR-workflow.

Voor video-AF maakt de camera gebruik van een verfijnd systeem voor een snelle hybride autofocus. Hiermee kan de gebruiker tijdens het maken van video-opnamen vloeiender en stabieler automatisch scherpstellen. Dit kan zelfs wanneer er een voorwerp vóór het object beweegt. De camera wordt geleverd met Touch Tracking-functionaliteit tijdens het filmen. De gebruiker kan eenvoudig het object aanraken om erop scherp te stellen.

De Alpha 7R IV beschikt over realtime Eye-AF voor filmopnamen. Met deze functie worden de ogen van een object automatisch gevolgd zodat de gebruiker zich kan concentreren op de inhoud. Door de Touch Tracking-functie te gebruiken, wordt automatisch de Eye-AF ingeschakeld wanneer een persoon is geselecteerd.

We zijn super enthousiast over de dingen die we in Dublin hebben mogen zien en kunnen niet wachten tot we de camera kunnen gaan reviewen! 

De Alpha 7R IV-camera is vanaf eind augustus 2019 verkrijgbaar in de Benelux voor € 4.000,00

Bekijk hier de allereerste sample images met de Sony Alpha 7R IV

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem