fotografie ideeën voor in en om het huis

#thuisblijven deel 1: verbaas jezelf eens over de fotogenieke details in eigen huis

Christel de Wolff 3709

Het ergste wat kan gebeuren in tijde van quarantaine is dat je je creativiteit op pauze zet. Om dit te voorkomen, delen we regelmatig fotografie ideeën voor de thuisblijvers en binnenzitters. In deze reeks artikelen doen we dat ook maar met één verschil: we hebben alle ideeën voor je uitgetest. Succes gegarandeerd dus!

Langzaamaan gaan we ons vrijer bewegen nu het grootste gevaar – een piek in de zorg – lijkt te zijn geweken. Dat betekent echter nog niet dat we weer massaal naar buiten kunnen en drukke plaatsen bezoeken. Wil je toch bezig met fotografie? Dan kan dat natuurlijk wel! Wij doen het voor!

Dit heb je nodig

Fotografie in en om het huis kun je zo gek maken als je zelf wil. Voorop staat dat je een camera nodig hebt en een objectief waar je bekend mee bent. Ook met je smartphone in de hand kun je al aan de slag. Verder nog iets? Dat hangt af van de ideeën die je wil uitvoeren. Wil je aan de slag met spannend licht? Dan heb je waarschijnlijk een lichtsetje nodig, al kun je in sommige gevallen ook nog best wegkomen met een bureaulamp! Kortom, wees creatief, wees flexibel.

Aan de slag!

Loop eens een rondje door je vertrouwde woonkamer en probeer om je heen te kijken alsof je te gast bent en alles nieuw voor je is. Op die manier ontdek je de meest bijzondere dingen. Dat kunnen ook de meubels en hebbedingetjes zijn waar je door de jaren heen blind voor geworden bent.

Oefening 1: detailfoto’s maken

Lukt het je niet om interessante onderwerpen te spotten tussen je spullen? Ga dan nog een stapje verder en bekijk de details. Die tas die al weken in de kamer staat is niet zo bijzonder, maar als je je concentreert op het handsvat komen er ineens bijzonder interessante structuren in beeld. Toch? 

Onderstaande foto maakte ik met de Canon EOS R met een brandpunt van 50mm en een diafragma van f/5, een sluitertijd van 1/250 sec. Het was behoorlijk donker in de ruimte, dus kon ik de ISO-prestaties van de EOS R goed testen. Deze foto is gemaakt met  ISO 12800. We zien opvallend weinig ruis en de kleuren (Voor zover aanwezig in de ruimte) zijn ook zeker niet flets! 

Maar bovenstaande foto mag technisch laten zien waartoe de Canon EOS R in staat is, de compositie kan een stuk beter. Op dit moment gaat er te weinig aandacht naar het kunstwerkje aan de waslijn. Tijd om dichterbij te gaan dus! 

Onderstaande foto maakte ik met dezelfde camera en objectief, maar met een diafragma van f/2, sluitertijd 1/250 en ISO 4000.  

Protip: details in zwart-wit

Soms loont het om in zwart-wit te fotograferen om de details in een foto het beste naar voren te laten komen. In zwart-wit is er immers geen afleiding van kleuren. Laat zwart-wit echter geen trucje worden om een foto interessanter te maken. Je foto moet in de basis een mooie foto zijn, bijvoorbeeld op gebied van compositie en kadrering. Ook leuk: zwart-wit met een vleugje kleur zoals in de foto van mijn platenspeler hieronder! 

Kun jij het beter?

Ga jij aan de slag met deze oefening? Deel je resultaten dan met ons in de lezersgallery. We vinden het geweldig om te zien met welke creatieve oplossingen jullie altijd weer weten te komen. Kortom, laat ons maar even zien hoe het écht moet! 

#thuisblijven reeks

Dit is de eerste oefening uit de nieuwe reeks. Hou onze website in de gaten voor updates en nieuwe prikkelende fotografie ideeën voor in en om het huis.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel