Strengere EU-regelgeving voor drones vanaf 31 december 2020 van kracht

Redactie 862 0
Vanaf 31 december 2020 is de EU-regelgeving voor drones van kracht. Dit houdt in dat je vanaf 31 december een EU-dronebewijs nodig hebt om je drone te mogen besturen. Deze nieuwe wetgeving geld voor de meeste hobby-drones. Ook moet je deze verplicht bij het RDW registreren. 

Voor zo’n 70% van de veel verkochte drones heb je met deze nieuwe wetgeving een dronebewijs nodig. De verplichting geldt voor toestellen die zwaarder zijn dan 250 gram. Met het dronebewijs mag je vliegen in de laagste risicocategorie, de zogenaamde ‘Open categorie’. Het hele overzicht van op welke drones dit van toepassing gaat zijn vind je op www.droneflightacademy.eu

Je kan het dronebewijs halen bij een door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen organisatie. En kosten lopen vanaf 99,- euro. In Nederland zijn ongeveer 100.000 drone-bezitters die met terugwerkende kracht met de nieuwe regelgeving te maken krijgen.

Onlinecursus

Het nieuws zal voor veel hobby-dronebezitters als een verrassing komen. “De nieuwe EU-regelgeving hangt al een tijdje in de lucht, maar het bekrachtigen hiervan heeft even geduurd. Inmiddels is deze wetgeving aangeboden en zal daarmee per 31 december van kracht worden,” aldus Roel van der Wal van Drone Flight Academy. “Hierdoor zal komende weken een flinke run ontstaan op de cursussen die online worden aangeboden. Tegelijk is het leuk om je tijdens de feestdagen te verdiepen in de theorie en kun je het EU-dronebewijs behalen. Het bewijs blijft 5 jaar geldig en is voor alle EU-lidstaten te gebruiken.”

Verantwoordelijkheid

Het wordt steeds drukker in de lucht. Daarom is het van belang dat alle dronebezitters beschikken over een basiskennis. “Wij zien veel hobbyisten die doorgroeien naar professionals en ook steeds meer nieuwe toepassingen en bedrijfjes ontstaan. Het is dan ook goed dat de sector volwassen wordt en de vrijblijvendheid wordt omgezet in verantwoordelijkheid,” aldus Roel van der Wal. “De verwachting is dat ook verkopers het makkelijker maken om met de drone ook direct het bewijs te halen zodat de keten zich sluit.”

Examen

Voor de meest verkochte drones is alleen het basis-examen verplicht. Dit examen bestaat uit 40 multiple-choice vragen. Maar als je een drone van tussen de 500 en 2000 gram hebt, ben je verplicht om een aanvullende opleiding te volgen. Dit is een aanvullend examen. Beide examens worden online afgenomen. Als je eenmaal het examen hebt gehaald moet je je Europees Dronebewijs aan vragen bij het RDW. 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie