Waarom je twee (of meer) keer moet nadenken voordat je een drone aanschaft

Waarom je twee (of meer) keer moet nadenken voordat je een drone aanschaft

Amy Schutte 2076
Luchtfoto’s zijn te gek, en met de komst van relatief betaalbare drones zijn ze toegankelijk geworden voor een groter publiek. Waar je voorheen een dure helikoptervlucht of rondvlucht in een sportvliegtuigje moest boeken, heb je nu zelf de touwtjes in handen en kun je op elke willekeurige mooie dag aan de slag.

Dat zou je denken. Tony Northrup denkt daar anders over.

 

 

Tony heeft het over de regels in de Verenigde Staten: vrijwel nergens mag je je drone gebruiken. Hoe zit dat dan in Nederland?

Als hobbyist zijn er andere regels dan wanneer je met je bedrijf je drone oplaat.

Particulier

Een drone mag niet in de buurt van een vliegveld vliegen. Ook mag deze niet hoger vliegen dan 120 meter boven grond of water. Naast de regels voor de plaats waar gevlogen wordt, gelden er ook regels voor de omstandigheden. Er mag bijvoorbeeld niet in het donker gevlogen worden. Ook moet de drone altijd kunnen zichtbaar zijn.

Een drone waarmee recreatief gevlogen wordt mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Dit gaat binnenkort veranderen. Dan geldt mogelijk een maximumgewicht van 4 kilo voor particulier gebruik.

Daarnaast gelden er regels met betrekking tot privacy.

Op deze kaart is te zien waar drones verboden zijn en waar je wel mag vliegen.

Zakelijk

Is er sprake van zakelijk gebruik,bijvoorbeeld om:

  • videoproductiebedrijven die luchtopnames maken
  • een promotiefilmpje voor uw bedrijf (laten) maken
  • een drone gebruiken voor uw bedrijfsvoering

Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor inspectiebedrijven die moeilijk bereikbare plekken willen bekijken.

Vergunning aanvragen voor zakelijk gebruik

Als u de drone zakelijk gebruikt, moet u een vergunning aanvragen: de RPAS Operator Certificate (ROC)-vergunning bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Vliegt u zelf met de drone? Dan heeft u ook een vliegbrevet nodig.

Veranderingen

Eerder moest voor elke dronevlucht een ontheffing aangevraagd worden. Die ontheffingen zijn vervangen door een vliegbrevet (voor de piloot) en een vergunning (voor het bedrijf). Hierdoor kunnen bevoegde bedrijven nu structureel vliegen met drones. Sinds 1 juli 2016 is het mogelijk een lichte vergunning aan te vragen, als u met een drone onder de 4 kg vliegt. De regelgeving rondom drones verandert, kortom, doorlopend. Zorg dat je goed op de hoogte bent, om een bekeuring te voorkomen.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy