43ste editie Sterrenkijkdagen 15, 16 en 17 maart

Sterrenkijken op Landelijke Sterrenkijkdagen 2019

Eefke Burg 649 0
Van 15 t/m 17 maart vindt de 43ste editie van de landelijke Sterrenkijkdagen plaats. Op 61 locaties in Nederland kunnen bezoekers de sterren bekijken door sterrenkoepels en verschillende telescopen.

In de meeste locaties is er een programma dat onafhankelijk is van het weer: waar bezoekers intrigerende verhalen kunnen horen over sterrenkundige onderwerpen. Zo wordt er op verschillende locaties een presentatie gegeven over de actuele sterrenhemel en wordt er gekeken naar de maan, planeten en sterrennevels.

Sterrenkijken: je weg vinden in de sterrenhemel

Voor astrofotografen kan het belangrijk zijn om de weg te kunnen vinden in de sterrenhemel. Sterrenwacht Jan Paagman houdt een lezing getiteld “Hoe kunnen we naar de sterren kijken,’ waarin onder andere de werking van sterrenkaarten en verschillende apps en software wordt toegelicht. Hiermee kan op een eenvoudige wijze de weg aan de hemel worden getoond.

Dagprogramma's zonnekijken en avondprogramma's sterrenkijken

De meeste locaties hebben een avondprogramma met daarin sterrenkijken, maar een aantal locaties hebben ook een dagprogramma beschikbaar, waarin door een zonnetelescoop de zon kan worden bekeken. Zo ook de Bosrand in Norg, waar in de avond ook een informatiebijeenkomst wordt gehouden over de zichtbaarheid van hemelverschijnselen met het blote oog.  

Voor astrofotografen met een voorliefde voor maanfotografie is het de moeite waard om Stichting Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch te bezoeken. Hier wordt er gekeken of het mogelijk is om door een telescoop de landingsplaats van de Apollo te spotten met de bekende Maksutov telescoop. Naast sterrenkijken wordt er ook uitleg gegeven over de verschillende maanfasen en er is een film te bekijken over de Apollo maanlandingen.

Meer informatie Landelijke Sterrenkijkdagen 2019

Voor bezoekers heeft de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) sterrenkaarten beschikbaar gesteld waarin de sterrenhemel van 15, 16 en 17 maart wordt weergegeven. De kaarten laten de noordelijke en zuidelijke sterrenhemel rond 21 uur ’s avonds zien. Deze sterrenkaarten kunnen worden afgedrukt voor eigen gebruik.  Het programma van de Landelijke Sterrenkijkdagen kan hier worden bekeken.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke