Bijzondere verschijning van Jupiter en Saturnus

Redactie DIGIFO... 3047 0
Met de lange avonden en nachten zijn de herfst en winter de perfecte seizoenen voor astrofotografie. En dit jaar is er een bijzonder fenomeen dat we al 800 jaar niet hebben gezien. De twee grootste planeten van ons zonnestelsel, Saturnus en Jupiter staan volgende maand op één lijn. 

De planeten staan eigenlijk nog zo’n 646 miljoen kilometers uit elkaar maar vanuit onze waarnemingspositie lijkt het alsof de planeten één worden. De vorige keer dat twee planeten zo dichtbij elkaar stonden, en dat dit voor ons zichtbaar was, was in 1228. 

Het is dus 800 jaar geleden dat we de planeten op deze manier hebben kunnen zien.  Jupiter en Saturnus draaien allebei om de zon maar dit doen ze niet even snel. Daardoor halen de planeten elkaar na enige tijd in. Dit is ongeveer om de 20 jaar, maar dat is dus niet altijd zichtbaar. Als dit in bijvoorbeeld maart gebeurt, is dit vaak overdag en dan zijn de planeten niet zichtbaar. Op zo’n inhaalmoment lijkt het alsof de twee planeten samensmelten, een conjunctie wordt dit genoemd.  Met het blote oog lijkt het één planeet maar met een verrekijker of telescoop is te zien dat het twee planeten zijn. En ook met een telelens is dit goed zichtbaar.

Bron: Wikipedia 

Dit natuurverschijnsel is iets wat je waarschijnlijk maar één keer in je leven mee maakt. De volgende zichtbare conjunctie wordt namelijk in 2080 verwacht. Des te meer reden om deze gebeurtenis vast te leggen. De twee planeten zijn vanaf 17 december tot 25 december te zien maar de conjunctie is in de avond van 21 december op zijn mooist. 

Het natuurverschijnsel vindt dicht boven de horizon plaats en in de zuidwestelijke richting. Ga daarom om dit fenomeen vast te kunnen leggen naar een open plek waar je geen last hebt van hoge gebouwen die de conjunctie kunnen blokkeren. En dan is het natuurlijk nog hopen dat het weer mee zit, een heldere hemel zodat de planeten goed zichtbaar zijn. 

Dit bijzondere fenomeen wil je natuurlijk goed vast leggen. Lees ook deze twee artikelen voor tips van het maken van astrofoto's:

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie