Hoe fotografeer je Mercurius?

Redactie DIGIFOTO Pro 2094
Op 11 november 2019 hebben we de kans om een foto te maken van Mercurius. Dus wil je eens wat anders fotograferen dan de maan, Melkweg of het noorderlicht, dan is dit je kans.

Hoe kunnen we Mercurius zien?

Mercurius is de kleinste planeet in ons zonnestelsel. Ook staat de planeet het dichts bij de zon. Elke 88 dagen heeft Mercurius een rondje om de zon gemaakt. Hierdoor kunnen we hem ook soms zien. Ongeveer 13 keer in elke 100 jaar is de planeet te zien en gek genoeg is dat altijd in november of mei. Maar als Mercurius elke 88 dagen zijn rondje om de zon heeft afgelegd, hoe kunnen we hem niet altijd zien? Dit komt omdat de baan van de aarde 7° afwijkt van de baan van Mercurius. Hierdoor is Mercurius vaak net iets boven of onder de zon waardoor hij niet zichtbaar is vanaf de aarde.

Hoe fotografeer je Mercurius het beste

Het beste resultaat krijg je door gebruik te maken van een superzoom camera. Denk hier aan een Nikon P1000 die het beeld 60 keer vergroot met behulp van een 3000mm objectief. Omdat je zo ver ingezoomd bent is het lastig om de camera goed stil te houden, daarom raden we je aan om een statief te gebruiken. Een andere leuke uitdaging is om elk half uur een foto te maken. later kan je deze foto's over elkaar heen plakken en krijg je een goed effect van hoe Mercurius langs de zon beweegt. Op de onderstaande foto van NASA zie je wat voor resultaat dat brengt.

Belangrijke punten

Kijk nooit zomaar de zon in. Ook niet met een standaard verrekijker, telescoop of telelens. Hierdoor kan je permanente schade aan je ogen oplopen. Richt ook nooit een ongefilterd objectief op de zon. Wil je de zon met Mercurius fotograferen, maak dan gebruik van een speciale zonnetelescoop. Deze telescoop heeft speciale zonnefilters waardoor het je ogen niet kan beschadigen. Daarnaast heb je ook zonnetelescopen die gedetailleerd de oppervlakte van de zon weergeven voor nog mooier beeld. Het gebruik van een telelens om de overgang vast te leggen kan ook. Als je fotografeert met een standaard telelens zorg er dan voor dat je goede zonnefilters hebt. De zon kan naast je ogen ook je appratuur beschadigen.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie