Gigantisch scherp

Sony showt bizar 16K scherm zo groot als een dubbeldekker

Siem van Woerkom 647 0
Een scherm van 850inch met een beeldresolutie van 16K. Sony heeft het voor elkaar gekregen.

Sony kondigt 16K scherm aan in Japan

Sony heeft gisteravond een gigantisch 16K scherm getoond in Japan. Sony's display bevat 16 keer zoveel pixels als een 4K-televisie, dit levert een enorm beeld op met extreem veel detail. Kijkers kunnen zo dicht als 1 meter van het scherm vandaan staan en nog geen individuele pixels zien. 

Het scherm dat 17ft (19.2 m bij 5.4 m) is, wordt momenteel geïnstalleerd op een nieuw onderzoekscentrum dat is gebouwd voor de Japanse cosmetica groep Shiseido in het centrum van Yokohama, ten zuiden van Tokio. Het is zo groot dat het te zien zal zijn tussen de eerste en tweede (!) verdieping. De ontwikkeling werd aangekondigd door Sony bij de National Association of Broadcasters (NAB) trade show, die op dit moment nog gaande is in Las Vegas, Nevada.

De nieuwe enorme installatie bestaat uit verschillende 'bezel-less' modulaire panelen, wat betekent dat er geen randen zichtbaar zijn. Hierdoor ontstaat de indruk van een enkel scherm.

Ontwikkelingen binnen schermtechnologie

'We gaan langzaam in de richting van 8K Tv' s aan dit einde van het decennium, en wie weet hoe lang het zal duren om verder dan dat te gaan. 16K is voor nu dus nog even beperkt tot de video-industrie en zakenwereld', aldus David Mercer van het adviesbureau Strategy Analytics. 'Wanneer je naar een scherm met deze resolutie kijkt van dichtbij levert dit bijna een quasi-virtual reality ervaring op. Je ogen zien geen scherm meer, maar een volledige 'echte' wereld.'

Sony had eerder al een 16K-display ontworpen, deze was speciaal gemaakt voor het Tokyo Haneda Vliegveld in 2014. 

Op zoek naar een mooi scherm wat WEL in een gemiddelde woonkamer past?: Review: EIZO CG279X

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem