DIGIFOTO Pro Awards

Review: EIZO CG279X

Christel de Wolff 2004 0
Niet zelden wordt na de aanschaf van (dure) foto-apparatuur en bewerkingssoftware de investering in een goede monitor vergeten. Zonde, want nadat je de gegevens van je geheugenkaarten hebt afgehaald, vertrouw je de correcte weergave van jouw foto’s aan je computerbeeldscherm toe. En als deze niet de juiste kleuren, contrasten en scherpte weergeven, zal het lijken alsof je foto’s mislukt zijn.

Monitoren zijn er in alle soorten en maten en daardoor is het soms moeilijk om een keuze te maken. Dan is het fijn om te weten dat er merken zijn waarop je kunt vertrouwen, zoals EIZO. De Japanse monitorfabrikant levert al jarenlang hoogstaande beeldschermen voor grafisch design, fotografie en videobewerking. De EIZO CG279X is daarop geen uitzondering. De eerste indruk van de monitor is dat het een robuust bakbeest is dat met moeite op het bureau getild kan worden, maar eenmaal op de juiste plek en aangesloten (een simpele kwestie van een voedingskabel en een HDMIkabel aansluiten) staat de EIZO CG279X werkelijk als een huis. De monitor heeft naast HDMIook USB-C-, DisplayPort- en DVI-D-ingangen en beschikt over 4 USB-uitgangen. De grote afdekking van de kleurruimte en de 16 bits 3D-Look-Up Table garanderen een uiterst precieze kleurweergave. Het scherm heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, een contrastverhouding van 1300:1 en een helderheid van maximaal 350 cd/m2. Het 27 inch beeldscherm heeft een ruime kijkhoek van 178 graden waardoor de weergave hetzelfde blijft ongeacht je zithouding gedurende de dag. Ook kun je met zo'n brede kijkhoek gemakkelijk aan een klant of een collega laten zien hoe een foto of ontwerp er uit komt te zien zonder dat er een stoelendans plaats hoeft te vinden.

Kalibratie

De monitor is in de fabriek gekalibreerd, maar het is aan te raden om bij aanschaf zelf ook een kalibratie uit te voeren. Ten eerste omdat de standaardinstellingen niet perse aansluiten op jouw wensen. Bewerk je bijvoorbeeld uitsluitend je beelden voor online, dan zal je het beeldscherm anders moeten instellen dan wanneer je galleryprints van je foto’s wilt maken. Gelukkig is het kalibreren van de CG279X een fluitje van een cent. Je downloadt simpelweg de gratis kalibratiesoftware van EIZO: ColorNavigator en sluit de monitor aan met de bijgeleverde USB-kabel. De software is gebruiksvriendelijk en supersnel. Bijzonder aan de ColorEdgelijn van EIZO is dat alle beeldschermen binnen deze lijn (te zien aan de letters CG voor het typenummer) zichzelf zelfstandig kunnen kalibreren. Je geeft in ColorNavigator het tijdstip en de monitor doet de rest. Je hoeft hier niet eens bij aanwezig te zijn.

Conclusie

De EIZO CG279X oogt degelijk en zo werkt hij ook. De monitor is binnen enkele seconden klaar voor gebruik en slechts een paar minuten later gekalibreerd en ready to go. De kleuren van de monitor zijn formidabel, evenals het contrast en de scherpte waarmee afbeeldingen worden weergeven. Het scherm is kantel- en draaibaar tot wel 90 graden. De kijkhoek is uitermate prettig en de monitor lijkt weinig moeite te hebben met reflecties van  lichtvallen. Tijdens het testen hoefde ik de kap, die bij de ColorEdge-lijn standaard wordt bijgeleverd, niet eens te gebruiken.

Beoordeling EIZO CG279X

Beeldkwaliteit 8
Bediening 8
Behuizing 8
Prijs / kwaliteit 8

Wij testten de EIZO CG279X in DIGIFOTO Pro 1.2019 en gaven de monitor een Goud award.

Specificaties EIZO CG279X

Artikelnummer: CG279X
Productlijn: ColorEdge
Diagonaal: 27 inch (69 cm)
Aanbevolen resolutie: 2560 x 1440
Panel technologie: IPS (Wide Gamut)
Maximale kijkhoek: 178 graden
Maximale helderheid: 350 cd/m2
Maximaal contrast: 1500:1
Maximale vernieuwingssnelheid: 60 hertz
Kalibratie: geïntegreerde sensor voor zelfkalibratie

Adviesprijs € 2.229,- incl. BTW
Info www.eizo.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel