DIGIFOTO Pro Awards

SIGMA 105mm f/1.4 DG HSM ART

Remco Stunnenberg 328 0
Met de SIGMA 105mm f/1.4 DG HSM ART presenteerde SIGMA dit jaar het vlaggenschip van de ART-line. Het is een prachtig objectief met uitmuntende scherpte.

De SIGMA 105mm f/1.4 Art is een hoogwaardig objectief, waarmee je ragscherpe opnames maakt met fantastisch mooie bokeh. Laterale en longitudinale chromatische aberratie, vervorming en lichtafval zijn allemaal zeer beperkt. Dit objectief wordt geleverd in Canon EF, Nikon F, Sigma en Sony E vatting.

SIGMA 105mm f/1.4 Art: Onderscheiden(d)

In eigen huis ondervindt de 105mm Art concurrentie van de (goedkopere en lichtere) 85mm f/1.4 Art en de 135mm f/1.8 Art. Afgezien van het verschil in brandpunt, wat vaak een persoonlijke voorkeur is van portretfotografen, moeten we het grootste verschil zoeken in het karakter van de 105mm f/1.4 Art bij volle opening. Op dat vlak kun je je als (portret)fotograaf met dit objectief echt onderscheiden van concurrenten.

Bokeh-test Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ART

In onze gestandaardiseerde bokeh-test worden cirkelvormige lichtbronnen mooi rond afgebeeld zonder harde randen. Door de grootte van de vatting zien we dat deze naar de rand toe niet sterk vervormen. De achtergrond is ook vrij rustig, zonder dubbele lijnen. Bij de scherpte en microcontrastwaarden zien we waarvoor SIGMA zoveel elementen heeft ingezet, 17 in totaal. In het centrum en vrij ver daaromheen zijn scherpte en microcontrast bij volle opening al uitstekend. Randen en hoeken zijn bij volle opening al zeer goed. Scherpte en microcontrast zijn op zeer hoog niveau. Kleurfouten zijn vrijwel afwezig. Kortom: technisch voorbeeldig, met een bokeh dat het vooral van de grote lichtsterkte moet hebben.

Adviesprijs van de SIGMA 105mm f/1.4 Art € 1499,-

Diafragma 1.4

Minimale scherpstelafstand 100 cm.

Opbouw 17/12

Gewicht 1645 gram

Meer info vind je hier

Award

(Per abuis kreeg dit objectief in DIGIFOTO Pro 3.2018 een zilver Award terwijl dat natuurlijk goud had moeten zijn. Gelukkig kunnen we dat bij deze recht zetten.)

Lees ook: Preview: SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco