Een parel voor de fijnproever

Preview: SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art

Remco Stunnenberg 1194 0
SIGMA gaf DIGIFOTO Pro de mogelijkheid om als eerste én nog voor de officiële verschijning, aan de slag te gaan met het 40mm f/1.4 DG HSM Art objectief. Het was een groot voorrecht om met dit exceptionele prime objectief, gebaseerd op de high-end cine objectieven van SIGMA, te werken.

SIGMA heeft een heel duidelijke filosofie. Het wil niet alleen de beste, maar ook de meest bijzondere objectieven maken. Objectieven die opvallen en die anders zijn dan andere objectieven. Neem bijvoorbeeld de SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM Art. Een dergelijke brandpuntafstand bestond nog niet en is inmiddels erg populair onder zowel foto- als videografen. Met de 40mm f/1.4 DG HSM Art voegt SIGMA opnieuw een heel bijzonder én bijzonder goed objectief toe aan haar Art lijn. Het brandpuntsafstand van 40mm, dat tussen de klassieke 35mm en 50mm ligt, maakt dit objectief tot een veelzijdige partner voor een hele reeks aan opnamesituaties. Of je nu portretten, landschappen of het straatbeeld fotografeert, alles kan met 40mm. Het is bovendien een beeldhoek die het dichtst tegen die van het menselijk oog aan zit - de werkelijke beeldhoek van het menselijk oog is 43mm -.

Lees ook: 'Wat SIGMA ontwikkelt en in de markt zet, is goed en gaat lang mee'

Zeldzaamheid

Niet in de laatste plaats vanwege die veelzijdigheid, is 40mm een zeer geliefde brandpuntafstand onder cinematografen. In de fotografie komen we deze afstand echter niet of nauwelijks nog tegen. Het 40mm objectief was in de jaren zeventig van de vorige eeuw een populaire brandpuntafstand maar door de komst van steeds meer 35mm en 50mm objectieven is die populariteit verdrongen. Vandaag de dag komen we deze brandpuntafstand niet of nauwelijks nog tegen en zeker niet met een maximaal diafragma van f/1.4. Daarmee hebben we meteen de eerste bijzonderheid van het SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art objectief te pakken. Daarnaast is dit objectief de eerste lens van SIGMA die oorspronkelijk is ontwikkeld om te voldoen aan de gewenste beeldhoek en prestatienorm voor een standaard cinelens. Van een dergelijk objectief verwacht je als fotograaf superieure optische prestaties in iedere situatie. Een verwachting die de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art volledig waar maakt.

Vanitas-stilleven met SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art 

Tijdens een van mijn sessies met de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art laat ik me inspireren door het zeventiende-eeuwse Vanitas-stilleven. Bij dit sub genre van het stilleven staat de vergankelijkheid van het aardse leven centraal. De Haarlemse kunstenaars Willem Claeszoon Heda en Pieter Claesz waren meesters binnen dit genre. Niet dat ik mijzelf wil spiegelen aan deze meesters, maar hun werk én zeker ook het thema vergankelijkheid spreekt mij fotografisch zeer aan. Bovendien lijkt de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art mij bij uitstek geschikt voor het maken van een stilleven. Het blijkt een goede inschatting. Een jonge, dode zwaan die ik vroeg in de ochtend aantref langs de kant van een sloot vormt mijn onderwerp.

Om de scherpte en het verloop van het objectief optimaal te testen, werk ik uitsluitend op het maximale diafragma van f/1.4. Al tijdens het fotograferen ben ik onder de indruk van de enorme scherpte, het verloop en de prachtige detaillering maar eenmaal thuis, groot op mijn scherm, ben ik echt overtuigd. Zowel scherpte, detaillering als verloop zijn subliem.

Afgezien van het stilleven, maak ik ook verschillende portretten met dit objectief. Hierbij maak ik alleen gebruik van het bestaande licht. Ook hier blinkt het nieuwste SIGMA objectief uit. Daarnaast wil ik weten hoe de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art presteert onder hoge druk (lees: met onderwerpen die snel bewegen). Hiervoor neem ik “hem” mee naar een skatebaan. Ook deze test doorstaat de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art dankzij zijn Hyper Sonic Motor met vlag en wimpel.

Dit nieuwe SIGMA Art objectief maakt zijn verwachtingen kortom meer dan waar. Volgens SIGMA is het zelfs het beste Art objectief tot nu toe. Dat kunnen wij alleen maar beamen. Het is een parel voor de fijnproever.

Specificaties

Adviesprijs €1.449,-

Filtermaat 82mm

Opbouw (Elementen / groepen) 16 / 12

Lengte 131mm

Gewicht 1200 gram

Aantal diafragmabladen 9

Lensvatting Canon, Nikon, SIGMA, Sony

Beschikbaarheid De variant met Sony F/SE-vatting komt per januari 2019 beschikbaar, de overige varianten komen in december op de markt.

DIGIFOTO Pro 6.2018

Benieuwd naar de award die wij aan dit objectief toekennen en naar de complete review? Je leest het in DIGIFOTO Pro 6.2018. Deze verschijnt eind december. Je haalt DIGIFOTO Pro voor €5,95 in huis. Ontvang je onze magazines liever op je deurmat? Neem dan een abonnement. Je kunt deze editie en voorgaande nummers ook los bestellen voor €7,95 inclusief verzendkosten (binnen Nederland).

Lees ook: Prijs en beschikbaarheid nieuwe SIGMA 70-200mm f/2.8 DG OS HSM | Sports bekend

Lees ook: Nieuw! SIGMA's absolute all-rounder

Beeld: © Remco Stunnenberg, Canon 5D mark III, SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco