DIGIFOTO Pro Awards

Review: Synology DS918+

Redactie DIGIFO... 1495 2
Fanatieke fotografen beschikken tegenwoordig over immense digitale collecties, die ook steeds groter worden. Hoe zorg je ervoor dat deze foto’s veilig worden opgeslagen en hoe kun je snel die ene foto terugvinden op een harde schijf? Voor veel fotografen is dat een lastig vraagstuk. Gelukkig heb je de Synology DiskStation DS918+: een robuuste en snelle netwerkschijf die plaats biedt voor honderdduizenden foto’s.

Naast mijn baan als redacteur voor DIGIFOTO Pro ben ik in mijn vrije tijd natuurlijk ook enthousiast fotograaf. Rond 2000 ben ik begonnen met het fanatiek fotograferen van alles wat moeder natuur te bieden heeft. Voor dag en dauw ben ik vaak in mistige landschappen te vinden om aldaar in het gouden uur de mooiste plaatjes van flora en fauna te schieten. In de loop van de jaren heb ik honderdduizenden foto’s gemaakt; alles in hoge resolutie en opgeslagen op losse harde schijven en usb-sticks. Op een gegeven moment was ik het overzicht in mijn fotocollectie kwijt. Ik wist niet meer precies op welke harde schijf bepaalde foto’s te vinden waren. Het kostte mij soms enorm veel tijd om net die ene foto te vinden.

Voor de opslag van mijn foto’s kreeg ik niet lang geleden het verstandige advies te kiezen voor een stevige NAS, afkorting voor network-attached storage. Dat is een harde schijf die je via een UTP-kabel via je router met je thuisnetwerk kunt verbinden. Het voordeel is dat elke computer in je netwerk toegang heeft tot de centrale netwerkschijf.

Ik heb gekozen voor de Synology DiskStation DS918+ en dit opslagapparaat is een hele verbetering ten opzichte van de vorige situatie. Ik ben inmiddels een zeer tevreden gebruiker van deze NAS en omdat ik uit ervaring weet dat veel fotografen worstelen met hun digitale fotocollecties, wil ik graag mijn kennis en ervaringen met de Synology DS918+ delen met de lezers van DIGIFOTO.

Meerdere harde schijven in de Synology DS918+

De Synology DS918+ biedt plaats voor meerdere harde schijven. Je kunt jouw fotocollectie veiligstellen door deze op meerdere harde schijven op de NAS op te slaan. Mocht een harde schijf een keer uitvallen, dan staat jouw data veilig op minstens een andere harde schijf, zodat je niets kwijt bent.

Voor een NAS tellen niet alleen de aanwezige harde schijven. Ook de processor en de hoeveelheid werkgeheugen spelen een rol van betekenis. Onder de motorkap van de Synology DiskStation DS918+ bevindt zich een quad-core processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz die kan pieken tot 2,3 GHz. In de praktijk betekent dat dit de snelheid alleen maar ten goede komt. Ook het geheugen is dik in orde. De DiskStation DS918+ heeft maar liefst 4 GB DDR3L geheugen aan boord en deze capaciteit is schaalbaar tot 8 GB.

Versleuteling

Niet iedereen hoeft toegang te krijgen tot jouw foto’s. Via AES 256-bit encryptie codeer gedeelde mappen en overdrachten van netwerkgegevens om onbevoegde toegang tot jouw gegevens te voorkomen. Daarnaast biedt de DS918+ ook 2-stappenverificatie, waarmee je kunt voorkomen dat anderen zich aan kunnen melden bij de netwerkschijf door eenmalig een wachtwoord (OTP) te genereren op een mobiel toestel.

Snelle schrijf- en leestijden Synology DS918+

Natuurlijk wil je grote foto’s snel kunnen opslaan op de Synology DS918+. Ook wil je natuurlijk snel toegang hebben tot foto’s en andere data op de DS918+. De lees- en schrijfsnelheden zijn dik in orde: meer dan 225 MB/sec en 221 MB/sec aan versleutelde achtereenvolgende lees- en schrijfbewerkingen.

Veel fotografen maken tegenwoordig ook video’s in hoge kwaliteit met hun camera. Op dat gebied kun je aan dit opslagapparaat veel plezier beleven. De Synology DS918+ kan daarnaast maximaal twee kanalen met H.265-/H.264-video's in 4K tegelijkertijd transcoderen en is ideaal voor het opslaan van media-inhoud in Ultra HD.

Automatisch zelfherstel

Tevens handig: de Synology DiskStation DS918+ biedt automatisch zelfherstel van bestanden. De DS918+ detecteert en herstelt beschadigde bestanden, zonder tussenkomst van de gebruiker. Dat is goed nieuws voor fotografen.

Conclusie

Veel fotografen beschikken over grote fotocollecties. Wie zijn collectie op een veilig en betrouwbare manier wil opslaan, maakt met de DiskStation DS918+ een goede keuze. Het is een netwerkschijf (NAS, network-attached storage) voor de (semi-)professionele gebruikers, met ruimte voor meerdere harde schijven. De lees- en schrijfsnelheden van de NAS zijn dik in orde en dat betekent dat je snel toegang hebt tot je digitale fotocollectie. Een ander voordeel is dat je de informatie op de DiskStation DS918+ heel gemakkelijk kunt versleutelen, zodat jouw fotocollectie voor derden onleesbaar en onbruikbaar is. 

Specificaties Synology DS918+

Adviesprijs € 549,-
Stationssleuf (en) 4, maximaal aantal stationsleuven met expansie-eenheid is 9
Maximale interne ruwe capaciteit 48 TB (12 TB drive x 4), capaciteit kan verschillen naar gelang type RAID 
Afmetingen 166mm x 199mm x 223mm (hoogte x breedte x diepte)
Gewicht 2,28 kg 
Info synology.com

Beoordeling Synology DS918+

Beeldkwaliteit: 8
Bediening: 10
Snelheid: 8
Behuizing: 7
Prijs / kwaliteit: 10

Meer lezen? 

Dit artikel over de Synology DS918+ werd gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 4.2018. Je kunt deze en andere edities ook gemakkelijk nabestellen in onze vernieuwde webshop. Wil jij al onze interviews, reviews en achtergrondartikelen voortaan in je brievenbus ontvangen? Neem dan een abonnement op DIGIFOTO Pro. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Matt H. Imaging

Even een opmerking: deze NAS heeft de mogelijkheid tot redundante opslag (RAID), zodat een enkele kapotte harde schijf niet tot dataverlies lijdt.

Echter: een systeem als RAID1 of RAID5 is géén vervanging voor backup. Het beschermt tegen een kapotje schijf, maar niet tegen het doorbranden van de NAS, datacorruptie door bv. een virus of ransomware en andere calamiteiten.

Maak dus altijd een backup, en het liefst 2, op een apart medium (zoals bv. een externe harde schijf) en probeer minstens 1 backup ergens anders te bewaren. Je kan altijd brand hebben en dan zijn alle backups die je thuis hebt liggen ook weg.

Als je flink veel cloudopslag met een snelle internetverbinding hebt, is dat ook een optie.

afbeelding van Christel de Wolff

Bedankt voor je toevoeging Matt!