DIGIFOTO Pro Awards

Review: Fujifilm X-T3

Redactie 656 0
De razend populaire Fujifilm X-T2 heeft een opvolger, de Fujifilm X-T3. De X-T3 vertoont veel uiterlijke overeenkomsten met zijn voorganger. Wat is er nieuw? Heel wat, zo ondervonden wij.

De Fujifilm X-T2 deed tijdens zijn lancering, drie jaar geleden, enorme stofwolken opwaaien. Deze APS-C werd bejubeld en stal het hart van menig fotograaf. Je zal maar in de voetsporen moeten treden van een dergelijke populaire camera! Arme X-T3. Dat laatste lijkt echter wel mee te vallen. Het heeft er alle schijn van dat de X-T3 moeiteloos in de voetsporen van zijn voorganger kan treden. Zo is de Fujifilm X-T3 verrijkt met tal van nieuwe specs die de liefhebber doen watertanden. Zo heeft hij een elektronische zoeker zonder black-out, een gloednieuwe back-illuminated X-Trans CMOS 4-sensor met een resolutie van 26.1 megapixel en kan je er in 4K mee filmen met 60 beelden per seconde. 

Dankzij die nieuwe sensor is de fasedetectie van het autofocusgebied uitgebreid naar het volledige frame. Hier beschik je over 2.16 miljoen fasedetectiepunten. De verbeterde fasedetectie zorgt er in combinatie met die nieuwe processor voor dat de X-T3 1.5 keer vaker scherpstelt, ook bij snel bewegende onderwerpen. De prestaties van gezichts- en oogherkenning zijn verdubbeld ten opzichte van vorige modellen. Het heldere, naar 3 kanten kantelbare display is nu bovendien ook voorzien van touchscreen.  

4k, 60fps

Video’s schieten kan met de Fujifilm X-T3 als gezegd in 4K. Je schiet met het hoge aantal van 60 beelden per seconde, waarbij ook 4:2:2-subsampling en een 10bit-hdmi-output wordt ondersteund. De X-T3 is bovenal ook een waanzinnig snelle camera. Zo schiet hij met de elektronische sluiter 20 beelden per seconde. En hij schroeft dat aantal zelfs op tot 30 beelden per seconden in een 1.25x-cropmodus. In dat geval is er ook geen sprake meer van blackout in de elektronische zoeker. Iets waar mening systeemcamera last van heeft. Een voor veel fotografen niet geheel onbelangrijke verbetering is de accuduur. Je kunt met de X-T3 vijftien procent meer foto’s maken op één acculanding dan met zijn voorganger.

Valt er dan helemaal niets aan te merken op de Fujifilm X-T3? Jawel. Één ding, in tegenstelling tot de Fujifilm X-H1, maar bijvoorbeeld ook tot de nieuwe systemen Nikon en Canon, ontbreekt het de X-T3 aan beeldstabilisatie. Daarmee was deze camera echt helemaal af geweest! Al vinden wij het hoe dan ook een topper. De X-T3 stapt probleemloos in de voetsporen van zijn populaire voorganger.

Conclusie

Met de Fujifilm X-T3 koop je ruim 26 megapixels in een uiterst compacte maar intuïtief te bedienen camera voor een kleine €1.500,-. Wij hadden vooraf een beetje te doen met de X-T3 aangezien hij de razend populaire X-T2 moet opvolgen. Dat medelijden is ongegrond. De Fujifilm XT-3 treedt moeiteloos in de voetsporen van de X-T2.      

Beoordeling Fujifilm X-T3

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Snelheid 9
Behuizing 9
Prijs / Kwaliteit 9

De Fujifilm X-T3 werd getest in DIGIFOTO Pro 6.2018 en kreeg van ons een Platina award. 

Specificaties Fujifilm X-T3

Adviesprijs € 1.499,-
Sensor 26.1 megapixel X-Trans BSI CMOS-sensor
Beeldprocessor X-Processor 4
Elektronische sluiter 30fps in 16,6 megapixels
Mechanische sluiter 11 fps in 16,6 megapxiels
ISO 160 - 12800
Video 4K functie met 60fps
Afmetingen 132,5 x 92,8 x 58,8 mm
Gewicht 539 gram
Info www.fujifilm.eu/nl

Lees ook: X-tra Turbo: Fujifilm X-T3

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie