Plak shots gebruiken in je video

Amy Schutte 987
Soms botsen shots met elkaar, wanneer je ze na elkaar monteert. Er ontstaat een ‘springer’ of jumpcut, waarbij het ene shot lijkt te verspringen ten opzichte van het andere. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Vooral in vlogs zie je het veel. De camera staat op min of meer hetzelfde standpunt en er worden kleine stukjes uit het verhaal geknipt. Hierdoor krijg je kleine springers. Als je het consequent toepast kan het een prima stijlmiddel zijn. Maar je kunt ze ook netjes wegwerken als je een montage wil die niet teveel afleidt.

Welke shots ‘werken’

Shots botsen met elkaar als ze teveel op elkaar lijken. Je kunt prima twee shots achter elkaar monteren die vanaf hetzelfde standpunt zijn gemaakt, maar dan moet je voor een andere kadrering kiezen. Een close up met een totaal shot bijvoorbeeld, of medium en close.

Ander standpunt

Verder werken shots met dezelfde kadrering wel wanneer ze van een ander standpunt genomen zijn. Een close up van persoon 1 kun je dan prima versnijden met een close up van persoon 2. Als het standpunt maar genoeg verschilt.

Plak shots

Heb je niet (genoeg van) de shots die met elkaar gecombineerd kunnen worden? Gebruik dan plak shots. Deze zijn altijd handig om te draaien, omdat je ze in elke situatie kunt gebruik om overgangen te redden. Hele grote totalen van mensen die met elkaar praten kunnen prima een knip verbergen. Net als luistershots; terwijl iemand praat zie je de ander luisteren (en een beetje knikken). Net als shots die in de omgeving passen, maar waarbij je niet ziet wat er gezegd wordt. Een hond die in de kamer ligt (waarvan we al weten dat ‘ie er was). Eventueel zelfs close ups van handen of foto’s aan de muur. Als de setting en het gedrag maar overeenkomen met de setting waar we in zijn en die we als kijker al ‘kennen’ en enigszins bij het verhaal passen.

Audio eerst

In de montage let je in eerste instantie op de audio. Klopt het verhaal wat er verteld wordt, is het een logische zin? Hoor je geen afgehakte ademhaling of hoor je aan de toon dat iemand eigenlijk nog iets ging zeggen, dat de zin nog niet ‘af’ was? Kijk of je daar iets mee kunt doen om de audio netjes af te werken. Probeer mensen hun zinnen - al dan niet ingekort - af te laten maken. Vervolgens kijk je naar het beeld. Kan de knip zoals ‘ie is? Zo niet, dan kun je kijken wat voor plak shots je kunt gebruiken. Bij een groot totaal van de setting of een luistershot kom je meestal met één shot uit. Ga je naar details, dan moet je kijken of dat ene plak shot niet een beetje uit de lucht komt vallen. Misschien is het dan beter om er meerdere te gebruiken.

Draai dus altijd plak shots. Je weet nooit of je een stuk tekst later in de montage toch nog in wil korten, en dan zijn dit soort shots erg waardevol!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy