Places to Hide van Won Kim | ROTTERDAM PHOTO FESTIVAL

Redactie DIGIFOTO Pro 1762
Won Kim is één van de talentvolle fotografen die deelnemen aan het Rotterdam Photo Festival. Hier lees je ons interview!

Won Kim is een beeldende kunst fotograaf gevestigd in Brooklyn. Hij behaalde een Bachelor of Fine Arts in fotografie en studeerde af aan de School of Visual Arts’ Master of Professional Studies in Digital Photography-program. Na zijn afstuderen werd hij door LensCulture geselecteerd als een van de 21 New & Emerging Photographers 2013, won de derde plaats in de International Photography Award (IPA) en was één van de finalisten in Photo World 2014 van het New York Photo Festival. Hij was ook te zien in tal van publicaties over de hele wereld, waaronder Daily Mail, New York Times, Vice, Metro, BuzzFeed en iGNANT, om er maar een paar te noemen. Sinds 2010 exposeert Won internationaal in Europa en de Verenigde Staten. 

Fotografie: Won Kim

Met als thema’s Planet Human 2021 / The Human Blueprint 2022 geven de foto’s uit Wons serie Places to Hide een bijzondere draai aan Rotterdam Photo Festival 2022. In de foto’s van de Amerikaanse fotograaf zien we verschillende, herkenbare Rotterdamse gebouwen met een naakt persoon die zich in een hoekje verstopt. Hiermee legt Won het veilige gevoel vast die een mens kan krijgen in afgesloten ruimtes, wat wij allemaal al eens hebben ervaren in de baarmoeder. ‘Ik wilde een contrast laten zien tussen een grote constructie en een klein mens als foetus,’ vertelt de fotograaf. Zelf verstopte hij zich als kind ook graag in afgesloten ruimtes. De foto’s sluiten aan bij het thema omdat hij de mens laat zien op een andere manier dan wij gewend zijn; de kwetsbare kant, iets wat men het liefst verborgen houd voor de ander. Ook legt hij de architectuur vast, iets wat de mens heeft gecreëerd. 

Fotografie: Won Kim

De architectuur in de foto’s is voor Won Kim een heel belangrijk element. De foto’s zijn gemaakt in Rotterdam, bij uitstek een geschikte stad om te kunnen focussen op architectuur. ‘Ik heb in 2012 een half jaar in Rotterdam gestudeerd en was erg geïntrigeerd door de Nederlandse architectuur. Ik weet niet precies wat me echt interesseerde, want ik ben geen architect. Wat ik uniek vond, is dat er een aantal veelzijdige gebouwen in Nederland zijn, die verborgen ruimtes creëren. Telkens wanneer ik getuige was van die hoekjes achtige ruimtes, had ik het gevoel dat ik me erin wilde verstoppen. Ik geloof dat dat gevoel voortkomt uit een instinct om een thuis te vinden. Zo begon het. Ik heb behoorlijk wat tijd besteed aan het zoeken naar plaatsen die bij dit project passen. ’De persoon in de foto’s is naakt omdat Won probeerde om alles te elimineren wat de kijkers onnodige gevoelens of gedachten zou kunnen bezorgen. 

Won Kim vindt dat Europa veel geavanceerder is op het gebied van openbaar ontwerp en architectuur dan enig ander continent, dus hij wilde het altijd al bezoeken. ‘Er waren maar een paar Europese organisaties die uitwisselingsstudenten van mijn school zochten. De Willem de Kooning Academie in Rotterdam was daar een van, dus toen heb ik daarvoor gekozen. Ik verwachtte niet echt veel van Rotterdam, want ik was nog nooit in de stad geweest.’ Uiteindelijk werden dit de beste zes maanden van zijn leven. ‘Ik denk echt dat studeren in Rotterdam de beste keuze is die ik ooit heb gemaakt,’ vertelt Won. Hij hoopt dat de mensen die tijdens Rotterdam Photo Festival zijn werk bekijken, het gevoel krijgen dat hij heeft ervaren in ‘een van de mooiste steden ter wereld.’

Fotografie: Won Kim

Over Rotterdam Photo

Rotterdam Photo is een jaarlijkse fotobeurs met een echte festival flair. Elk jaar nodigt Rotterdam Photo een breed scala aan onafhankelijke fotografen uit om op de beurs te exposeren. Van amateurs tot fine-art en van documentaire tot straatfotografen worden uitgenodigd om hun werk in te zenden via een Open Call met een actueel thema. Het doel is om een ​​betaalbare tentoonstellingsruimte te bieden, in vergelijking met de gebruikelijke kunstbeurzen. 

Deelnemende fotografen krijgen de kans om hun eigen werk verkopen en om galeriehouders, kunstkopers en liefhebbers ontmoeten. Geïnspireerd door de geschiedenis van Rotterdam als havenstad, voorziet het festival de geselecteerde fotografen van tentoonstellingsruimte in hergebruikte zeecontainers om fotografie buiten de ‘white cube’ traditie te presenteren.Met een combinatie van tentoonstellingen in het Nederlands Fotomuseum, verandert Rotterdam van 18 tot 22 mei 2022 tot dé one-stop-hub voor fotografieliefhebbers. 

Planet Human 2021 & The Human Blueprint 2022

Rotterdam Photo belicht voor de editie 2021 het thema "Planet Human". Dat is mede ingegeven door de coronacrisis, die ons dagelijks leven in recordtijd volledig tot stilstand heeft gebracht: niets is meer hetzelfde en onze sterfelijkheid lijkt ineens geen ver-van-mijn-bed-show meer te zijn. Naast veel paniek en onrust, worden we ook gedwongen na te denken over onze manier van leven. Wie zijn wij als mens behalve het feit dat we bestaan? Wat laten we achter? Hoe drukken we ons uit? Wat zijn onze dromen? Hoe ervaren we liefde, pijn, geluk? Hoe groeien we? Wat is de rol van onze onvolkomenheden, de donkere delen van ons collectieve bestaan? Maken ze ons menselijk? Nadat alles kunnen we een prangende vraag stellen: hoe vangen we deze emoties op? Fotografie is hiervoor het ideale hulpmiddel, omdat het ons bestaan ​​in al zijn schoonheid en weerzin vastlegt. Het thema van 2022 (The Human Blueprint) zoekt naar dezelfde resultaten, doordat het festival in 2021 niet doorging komt er in 2022 een extra grote editie met de twee thema’s gecombineerd.

Meer info: rotterdamphoto.eu

afbeelding van Nina Oomen

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie