PENTAX WG-3 en PENTAX WG-3 GPS

Redactie DIGIFO... 1298 0
PENTAX RICOH IMAGING FRANCE S.A.S. maakt met genoegen de introductie bekend van de PENTAX WG-3 en PENTAX WG-3 GPS digitale compactcamera's. Naast de allerbeste waterdichte en schokbestendige eigenschappen van alle PENTAX waterdichte digitale camera's beschikken deze camera's over een uitstekend presterende, lichtsterke zoomlens en een dubbele beeldstabilisatie.

Ontwikkeld als topmodellen van de betrouwbare, heavy-duty PENTAX WG serie, bezitten de WG-3 en WG-3 GPS de allerbeste eigenschappen van de serie voor wat betreft waterdichtheid (tot 14m onder water) en schokbestendigheid (tegen een val van 2 meter). Zij beschikken tevens over een nieuw ontworpen, lichtsterke, optisch viervoudige zoomlens (met een max. lensopening van F2.0 in groothoekstand) en een hooggevoelige backlit CMOS beeldsensor, alsmede over een nieuwe generatie beeldprocessor voor de realisatie van afbeeldingen van hoge kwaliteit met weinig ruis - zelfs onder water, 's nachts en binnenshuis bij weinig bestaand licht. Voeg daaraan toe eigenschappen als bestand tegen kou van –10°C, het Dual Shake Reduction systeem, Full HD video-opnames (1920 x 1080 pixels) en een uitstekend LCD- breedbeeldscherm van 3,0 inch en het is duidelijk dat de WG-3 en WG-3 GPS fantastisch presteren en betrouwbaar zijn bij een groot aantal veeleisende scènes buitenshuis.

Het PENTAX WG-3 GPS model bezit tevens geavanceerde GPS- functies voor het toevoegen van locatiegegevens en logboekgegevens aan opgeslagen afbeeldingen— alsmede een luchtdruk/hoogte/dieptemeter, een digitaal kompas en een draadloos oplaadsysteem — om buitenshuis echt serieus te fotograferen.

Pentax WG-3


Pentax WG-3

Belangrijke eigenschappen

1. Heavy-duty constructie voor onderwaterfotografie tot 14 meter diep gedurende twee uur onafgebroken gebruik
Door verdere verbetering van de waterdichtheid van het camerahuis heeft PENTAX de WG-3 en WG-3 GPS geschikt gemaakt voor verblijf onder water tot 14 meter diep, - tegen 12 meter voor haar voorgangers - en wel gedurende twee uur continue gebruik (komt overeen met de IPX8 of JIS Class 8 eigenschappen betreft waterdichtheid). Deze camera's zijn tevens in hoge mate schokbestendig,* stofdicht,** koudebestendig*** en drukbestendig****. Al deze eigenschappen maken de WG-3 en WG-3 GPS tot betrouwbare heavy-duty partners onder zware omstandigheden buitenshuis.
* Gemeten volgens originele PENTAX teststandaard (val van een hoogte van 2,0m op het oppervlak van een 5cm dikke multiplex plaat, volgens de 516.5-Shock Method van de MIL-Standard 810F.
** Gemeten volgens originele PENTAX teststandaard, komt overeen met IPX6 of JIS Class6.
*** Gemeten volgens originele PENTAX teststandaard waarbij wordt aangetoond dat de camera is bestand tegen temperaturen van -10°C.
**** Gemeten volgens originele PENTAX teststandaard waarbij de camera wordt verzwaard met een gewicht tot 100kgf/9,6N of kilogramkracht.

2. 4x optische zoomlens met max. lensopening van F2,0 en een 25mm groothoekbereik
De nieuw ontworpen optische zoomlens bezit een max. lensopening van F2,0 om prachtige, heldere foto's te kunnen maken met een minimale ruis, zelfs onder water bij slechte lichtomstandigheden. Het viervoudig zoombereik van 4,5mm tot 18mm (kleinbeeld equivalent van ong. 25mm groothoek tot ong. 100mm medium telebereik) maakt deze veelzijdige zoomlens uitermate geschikt voor een groot aantal toepassingen—van macro-opnames van bloemen tot groothoekopnames van spectaculaire landschappen. De Intelligent Zoom functie van deze camera's vergroot het zoombereik nog eens tot ong. 28,8x en omvat zo een brandpuntsafstand van 720mm supertelelens (in
kleinbeeldformaat,) om afbeeldingen vast te leggen met een zeer aanzienlijke vergrotingsmaatstaf, zonder enig compromis aan beeldkwaliteit.

3. Backlit CMOS beeldsensor levert uitstekende prestaties
De WG-3 en WG-3 GPS zijn uitgerust met een state-of-the-art backlit CMOS beeldsensor die in vergelijking tot conventionele beeldsensoren superieur is in lichtgevoeligheid en lage ruiseigenschappen en die tevens een high-speed uitlezing garandeert van de beelddata. Gekoppeld aan een nieuwe generatie beeldprocessor levert deze beeldsensor een topgevoeligheid van 6.400 ISO en een superhoge resolutie van 16,0 megapixels effectief. Beide modellen bieden tevens geavanceerde beeldprocessorfuncties - die mogelijk zijn dankzij de allernieuwste super-resolutie technologie - om scherpe en heldere opnames in een hoge resolutie te realiseren. Verder bieden beide modellen innovatieve functies zoals de Handheld Night Snap modus , waarbij van hetzelfde tafereel automatisch vier opnames worden gemaakt die worden samengevoegd tot één enkele afbeelding, zonder bewegingsonscherpte.

4. Dubbele beeldstabilisatie voor briljante foto's zonder bewegingsonscherpte
Het dubbele beeldstabilisatiesysteem van de WG-3 en WG-3 GPS combineert een beeldsensor met veschuivingsmechanisme van het type SR(Shake Reduction) met een Digitale SR modus voor een meer effectieve compensatie voor de negatieve effecten van camera- en onderwerpsbewegingen tijdens omstandigheden waarbij deze camera- en onderwerpsbewegingen gemakkelijk op kunnen treden, zoals bij het fotograferen van slecht verlichte onderwerpen bij bestaand licht of bij zonsondergang.

5. Zes Macro LED's als assistentie bij close-up opnames
Door het plaatsen van de zes macro-LED's rond de lenstubus voor macro-opnames leveren de WG-3 en WG-3 GPS een helderder en egaler licht zodra de Digital Microscope modus is geselecteerd*. Dankzij deze macroverlichting kan de gebruiker met het goed zichtbare, vergrote beeld op het LCD-scherm kennis nemen van de microscopische wereld die vaak onzichtbaar is voor het blote oog, en kan dit beeld moeiteloos vastleggen in oogverblindende opnames. Om onscherpte door camerabewegingen te minimaliseren stelt de Instant Illumination functie de gebruiker in staat om met een kortere sluitertijd te werken.
Daarnaast biedt de macroverlichting ook andere gebruiksvriendelijke functies, zoals een Self-Portrait Assist modus waarmee gecontroleerd kan worden of het opgenomen portret wel volledig door het LED-licht is uitgelicht. Er is tevens een nieuwe LED-licht modus om de macroverlichting als zaklamp te kunnen gebruiken in het donker.
*Bij selectie van de Digital Microscope modus is het opnameformaat gefixeerd op 2 MP (in 16:9 verhouding).

6. Full HD video voor uitgebreide filmopnames in hoge kwaliteit
De WG-3 en WG-3 GPS zijn uitgerust met een Full HD video-opnamefunctie, gebruik makend van het H.264 opnameformaat, waardoor de gebruiker in staat is uitgebreide videoclips van zeer goede kwaliteit te maken (1920 x 1080 pixels, beeldverhouding 16:9) met een opnamesnelheid van 30 beelden per seconde. Ook is er een high-speed camerafunctie* voor slow-motion weergave van opgenomen videoclips alsmede een fast-forward filmfunctie** om creatieve filmtechnieken te vereenvoudigen. Een micro-HDMI aansluiting (type D) is aanwezig op het frontpaneel van de camera's voor simultane output van Full HD videoclips met geluid naar externe apparatuur.
* Bij selectie van deze functie wordt de opname gefixeerd op VGA-formaat (1280 x 720 pixels).
** Bij selectie van deze functie wordt de opname gefixeerd op VGA-formaat (640 x 360 pixels).

7. Extra groot en extra breed 3,0 inch LCD-scherm met hoge resolutie
Deze modellen uit de WG-serie beschikken over een extra groot hogeresolutie LCD-scherm in een horizontaal verbrede16:9 verhouding en met 460.000 dots. De AR (Anti-Reflection) coating minimaliseert hinderlijke schittering en reflecties en verzekert daardoor een scherp en helder schermbeeld, zelfs bij fel zonlicht, terwijl de grote kijkhoek van ong. 170 graden horizontaal en verticaal een goed zicht op het LCD-scherm biedt, wat buitengewoon handig is bij het fotograferen vanuit een lage of hoge positie.

8. Geavanceerde GPS-functie en luchtdruk/hoogte/dieptemeter voor het fotograferen buitenshuis (uitsluitend op de WG-3 GPS)
De WG-3 GPS is uitgerust met een geavanceerde GPS module die automatisch locatiegegevens* en travel-log gegevens toevoegt aan opgeslagen afbeeldingen en tevens de ingebouwde klok automatisch instelt op de lokale tijd. Dankzij de onlangs ingebouwde druksensor en het digitale kompas kan de gebruiker niet alleen de luchtdruk, hoogte/onderwaterdiepte en kompasrichting van een opnamelocatie aflezen maar deze gegevens ook toevoegen aan opgeslagen afbeeldingen voor toekomstig gebruik.
* Locatiegegevens geregistreerd op het moment van de opname kunnen worden bevestigd met behulp van de meegeleverde software (uitsluitend Windows versie).

9. Draadloos opladen (uitsluitend op de WG-3 GPS)
De WG-3 GPS is compatibel met het draadloze oplaadsysteem Qi (inductive power standard), dat automatisch de ingebouwde batterij oplaadt door eenvoudig de camera te plaatsen op een draadloze oplader die compatibel is met het Qi-systeem. Aangezien met dit systeem het batterijvak niet behoeft te worden geopend, wordt het risico voorkomen dat er vreemde stoffen zoals zand en stof binnendringen in het batterijvak en zich vastzetten op de speciale afdichtingen.

10. Speciale eigenschappen
I. Apart display op het frontpaneel voor het aflezen van tijd, luchtdruk en hoogte (uitsluitend op de WG-3 GPS)
II. Twee ontvangers voor draadloze afstandsbediening (op front- en achterpaneel) om het signaalbereik te verruimen
III. Digitaal waterpas voor controle van de horizontale/verticale positie van de camera
IV. Auto Picture modus selecteert automatisch de meest geschikte opnamemodus uit 16 verschillende opnamemodi
V. Digitale groothoekfunctie voor het samenstellen van een afbeelding met extra grote beeldhoek (gelijk aan een 19mm lens in kleinbeeld eqv.) vanuit twee separate opnames
VI. Riempje met karabijnhaak (meegeleverd) voor bevestiging van de camera aan een rugzak of andere outdoor uitrusting
VII. 12 digitale filters
VIII. Software voor beeldbeoordeling, -bewerking en -opslag meegeleverd:

  • MediaImpression 3.6.2LE (Windows versie, geschikt voor Windows 8) en
  • MediaImpression 2.2LE (Macintosh versie, geschikt voor Mac OS X 10.8)

IX. Geschikt voor Eye-Fi draadloze LAN SD geheugenkaarten

De Pentax WG-3 kost 329 euro, de WG-3 GPS 369 euro. Meer informatie over deze toestellen vindt u op www.pentax.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie