Iedere duiker met foto- of videocompetenties kan meedoen, of je nou een beginner ben of een professional.

Open Kampioenschap onderwaterfotografie 2020

Redactie DIGIFOTO Pro 1017
De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) is een duikersplatform waar gelijkgestemden elkaar kunnen inspireren en enthousiasmeren voor het duiken in Nederlandse wateren. Komende zomer organiseert het NOB het Open Kampioenschap onderwaterfotografie en – videografie. Iedere duiker met foto- of videocompetenties kan meedoen, of je nu een beginner bent of een professional.

Er zijn verschillende categorieën waar je je voor in kan schrijven. Er zijn prijzen te verdelen onder starters en ervaren fotografen en filmers. Ben je een professioneel fotograaf maar is onderwaterfotografie nog ontgonnen gebied? Geen zorgen, wij zetten de beste tips voor je op een rijtje.

Waterdicht!

Zorg voor een kwalitatief goede waterdichte behuizing voor je camera. Je wil de beste foto's maken maar het is geen geheim dat de meeste fotografie apparatuur niet waterproof is. Tenzij je een waterdichte (compact) camera of actioncam aanschaft. Deze heb je al in huis voor minder dan € 500 en perfect voor als je wilt beginnen met onderwaterfotografie. Maar wil je gebruik maken van je vertrouwde toestel dan kan je de aankoop van een onderwaterhuis overwegen.

Dit maakt duiken naar grotere diepten mogelijk en is daarom zeer geschikt op aan het EK mee te doen. Maar denk ook aan je smartphone. De meeste telefoons zijn uitgerust met hele goede camerafuncties en een waterdichte case voor je mobiel kan al een hele (onderwater)wereld voor je openen!

Experimenteer!

Waarschijnlijk ken je je camera of mobiel door en door. Maar onder water werkt je oriëntatie net even anders, omdat je ook op veel andere dingen moet letten. Vooral als je duikt met een zuurstoffles. Maar ook als je snorkelt zijn er – naast het bedienen van je camera – relatief veel handelingen nodig om die ene perfecte onderwater foto te maken.

Licht

De onderwaterwereld biedt schitterende mogelijkheden om de mooiste en vooral meest originele foto's te maken. En het juiste licht is cruciaal want hoe dieper je in het water ligt, hoe donkerder en fletser de omgeving. Het water werkt immers als een filter en na vijf meter verdwijnen alle rode kleuren. Als je op zo'n diepte ervoor kiest om te flitsen, doe dit dan zo dicht mogelijk bij het object dat je in beeld wilt brengen. Je kan er ook voor kiezen bijvoorbeeld een roodfilter te gebruiken.

Mocht je meer aan het wateroppervlakte fotograferen, denk dan aan de lichtinval en fotografeer zo min mogelijk tegen het zonlicht in. Ook hierin geldt, experimenteer!

Bereid je voor

Zo belangrijk als het licht is, zo essentieel is ook de doorzichtigheid van het water waar jij je winnende foto wilt maken. De kwaliteit en helderheid van het water van een gracht in Amsterdam is heel anders dan dat van de Biesbosch of de Noordzee. Om te weten waar je mag duiken, lees dan goed het wedstrijdreglement door van de NOB.

De inschrijflijst voor deelname aan dit bijzondere EK is op 1 maart jl. geopend. Er zijn 2 wedstrijdperiodes en de prijsuitreiking is op zaterdagavond 28 november 2020.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie